Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Antidoping


Tillsammans skyddar vi idrotten från doping

Hjälp till att bekämpa doping och bidra till en ren idrott. All information om möjliga förseelser mot idrottens dopingregler är viktiga. Information om idrottsutövare, tränare, läkare eller andra personer med koppling till idrotten är av intresse. Med din hjälp kan en vinnare få glädjas åt en juste seger, förloraren vara trygg i att ha förlorat en ärlig kamp och åskådaren vara förvissad om att resultatet inte är en följd av fusk.

Klicka här för mer information kring hur du kan anmäla doping helt anonymt. 

Vad är doping?
Med doping menas bruk av de substanser eller metoder som är förbjudna enligt den lista som World Anti-Doping Agency (WADA) upprättat. WADA:s dopinglista utgör en internationell standard i "The World Anti-Doping Code" (WADC).

Dopinglistan är antagen av Riksidrottsförbundets (RF) Dopingkommission med svenska tillämpningar. Internationellt gäller härutöver respektive internationellt specialidrottsförbunds regler.

För att aktivt kunna arbeta för en dopingfri verksamhet ska Specialidrottsförbunden bl.a. ha egna antidopingprogram. Du kan ladda ner Parasport Sveriges antidopingprogram här. Vi har också tagit fram en lathund i antidopingfrågor som du hittar här

Riksidrottsförbundet kan du läsa allt om antidoping, till exempel Idrottens dopingreglemente som bl.a. innehåller föreskrifter för dopingkontroll, dispensföreskrifter, föreskrifter för vistelserapportering. Där kan du också kolla om den medicin du äter är dopingklassad, det gör du via den röd/gröna listan som du hittar här

Kosttillskott
Parasport Sverige anser att våra idrottare helt ska avstå från bruk av Kosttillskott annat än av medicinska skäl. Det finns inget vetenskapligt stöd för att idrottsutövare med normal kosthållning har behov av extra kosttillskott. Läs mer om kosttillskott här.

 

Dispens

För att möjliggöra för idrottsutövare som på medicinska grunder måste använda dopingklassade läkemedel finns möjlighet att söka dispens. Alla idrottare på lägre nivå omfattas av en generell dispens för intag av alla läkemedel för medicinskt bruk. Generell betyder allmän eller allmängiltig och innebär att idrottare på låg nivå omfattas av dispensen utan att behöva göra en ansökan. Notera att dispensen endast avser medicinskt bruk, om Dopingkommissionen så begär ska medicinskt bruk kunna styrkas.

Definition på hög respektive låg tävlingsnivå eller utövarkategori inom Parasport Sverige är följande:
  • Hög tävlingsnivå - idrottare som är uttagen till senior-, junior-, ungdomslandslag eller motsvarande. Idrottsutövare som omfattas av
    vistelserapporteringskraven inom den svenska kontrollpoolen.
  • Låg tävlingsnivå - övriga idrottsutövare som inte finns med i ovan angivna sammanhang.

Söka dispens
På Riksidrottsförbundets webb finns mer information om hur det går till att söka dispens, klicka här
En annan informativ webbplats är WADA:s. Här kan du exempelvis hitta "Athletes Guide" som är framtagen för att tillhandahålla idrottsutövarna en översikt av WADC, inkluderande idrottarnas ansvar och rättigheter.
Har du frågor, kontakta Parasport Sveriges antidopingansvarige Lisa Lundell.
Uppdaterad: 16 MAR 2020 14:41 Skribent: Kerstin Brodin

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link