Hoppa till sidans innehåll

Parasport - med en rörelsenedsättning


Parasport


Det finns många olika typer av rörelsenedsättningar. Vissa kan du födas med och andra kan du få av olyckor i livet. Gemensamt är att de påverkar din möjlighet att röra dig.

Mellan 500 000 och 600 000 personer har en rörelsenedsättning, varav nästan hälften är över 75 år. Cirka 400 000 personer använder rullstol eller rullator (Källor: Funka och Habilitering.se).


Förlamningsskador

När en del av nervsystemet eller en muskel skadas så kan det göra att musklerna inte går att styra. Det kallas förlamning. Den vanligaste förlamningstypen som finns fås av en CP-skada. Två av 1000 barn i Sverige får CP-skador, och det är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och unga. Antalet CP-skadade ökar, mycket beroende på att allt fler för tidigt födda barn överlever. Hur stor förlamning som skadan ger skiljer sig åt, och det påverkar till viss del vilka idrotter som det funkar bäst att träna och tävla i.

Personer som har grövre CP-skador tränar och tävlar givetvis också, men urvalet av idrotter blir något annorlunda.

Det finns flera möjliga anledningar till en förlamning och som vi nämnt tidigare är CP-skador den vanligaste orsaken, men långt ifrån den enda. Ryggskador är en vanlig orsak till förlamning eller känselbortfall. Och då kan det vara antingen en medfödd skada, eller en skada från en olycka.

Ryggmärgsbråck är ett exempel på en medfödd skada. Det är när en ryggkota har en annorlunda form där nerver kläms och det ger förlamning i benen och ibland även i magen.

Traumatiska ryggmärgsskador är när idrottaren har en bruten nacke eller bruten rygg, det ger bland annat förlamning och känselnedsättning.

Rörelsenedsättningar kan givetvis vara något annat är en förlamning eller tappad känsel. Och att råka ut för en olycka kan självklart ge helt andra skador än enbart på ryggen. Ibland blir resultatet att ett ben, eller en arm, måste amputeras. En skada som i princip inte hindrar träning för den som amputerats inom någon idrott.

Utöver amputationer finns flera andra orsaker till att rörelsemöjligheterna är något lägre, till exempel att kroppsdelar saknas vid födseln, är kortare eller till exempelvis sammanvuxna - vilket kallas dysmeli.

Ledsjukdomar är ett annat exempel på vad som kan ge upphov till rörelsenedsättning av olika grad.

Uppdaterad: 12 FEB 2021 09:59

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link