Google Translate
Microsoft Translate
Parasport Sverige organiserar idrott för tre målgrupper:
Att ha en funktionsnedsättning innebär att personen på något sätt har nedsatt funktionsförmåga. Det kan vara i olika grad och påverka livet olika mycket.
Det är svårt att säga exakt hur många personer i Sverige som har en funktionsnedsättning eftersom det av integritetsskäl inte registreras. Funktionsnedsättningar kan även kategoriseras på olika sätt och vissa är svåra att diagnosticera. På grund av detta skiljer sig resultatet i olika undersökningar från varandra. I flera stora svenska studier varierar siffran över antalet personer med funktionsnedsättning mellan 10 och 30 procent. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 15 procent av världens befolkning har någon form av funktionsnedsättning.
Kort statistik gällande Parasport Sveriges målgrupper:
Nedan finns en film om idrottens möjligheter – för alla – oavsett förutsättningar. I filmen lyfts fakta och tankar som kan hjälpa föreningar, ledare och aktiva när de vill inkludera idrottare med funktionsnedsättning. Filmen redogör för olika typer av funktionsnedsättningar och ger exempel på hur det är att träna och tävla med dessa. OBS! Filmen har några år på nacken och bland annat använder Parasport Sverige inte längre begreppet "utvecklingsstörning". Det begreppet vi använder idag är "intellektuell funktionsnedsättning". Planer finns på att ta fram en ny och uppdaterad film.
Klassificering är en väldigt viktig del inom parasport. Utan den är det omöjligt att tävla på lika villkor. Målet med klassificering är att funktionsnedsättningen ska ha minsta möjliga påverkan på resultaten.
En introduktion om olika funktionsnedsättningar kopplat till idrott" sammanfattar de olika klassificeringarna inom idrott för personer med funktionsnedsättning. Boken listar även olika typer av funktionsnedsättningar och hur dessa i vissa fall påverkar möjligheterna till val av idrott, träning och hälsa.
Besöksadress: Skansbrogatan 7118 60 Stockholm