Hoppa till sidans innehåll

Nominerade


Den 30 mars hölls Svenska Parasportgalan 2020. Här presenteras samtliga nominerade till priserna i de sju kategorier det gick att nominera till.

Kategorierna står i följande ordning: 

- Årets kvinnliga idrottare
- Årets manlige idrottare 
- Årets prestation inom Special Olympics
- Årets förebild
- Årets lag 
- Årets ledare
- Årets nykomling 


Årets kvinnliga idrottare 

Fia Fjelddahl, Segling

Fia Fjelddahl överraskade hela seglarvärlden när hon sensationellt vann VM-brons i högsta internationella konkurrens, i ett öppet seniormästerskap för både män och kvinnor med och utan funktionsnedsättning. En prestation som sätter svensk parasegling på världskartan. 

Anna Normann, Sportskytte

Anna Normann har gjort kometkarriär inom paraskyttet. Under sin andra säsong i landslaget slog hon till med ett överlägset VM-guld samt ett nytt världsrekord i R8 helmatch för damer på 50 meter. Förutom dessa meriter tävlar hon för totalt tre landslag. Landslagen för både med och utan funktionsnedsättning samt det militära landslaget.

Anna-Carin Ahlquist, Bordtennis

I början av året fick Anna-Carin Ahlquist det fruktansvärda beskedet om att hon drabbats av bröstcancer. Säsongen och kanske till och med karriären såg ut att vara i fara. Men som så många gånger förr lät inte ”AC” sjukdomar hindra hennes drömmar. Hon tog sig tillbaka och under EM i Helsingborg vann hon mirakulöst ett guld och ett silver. 


Årets manlige idrottare

Stefan Olsson, Tennis

I över ett decennium har Stefan Olsson befunnit sig i världstoppen trots den brutala konkurrensen. Och än är inte framgångssagan slut. Under 2019 tog han sig till sin tionde Wimbledon-final och firade jubileet med en vinst tillsammans med Joachim Gerard.

Zebastian Modin, Längdskidor

Zebastian Modin är inte bara Sveriges utan även en av världens största internationella stjärnor. För tredje året i rad försvarade han den totala världscupen och krönte sedan säsongen med ett guld och ett silver i VM i Kanada.

Jeffrey Ige, Kulstötning  

Efter en lång skadeperiod har Jeffrey Ige återigen visat prov på en stor mental styrka då han 2019 tog steget tillbaka till världstoppen. Han slutade sjua i VM-finalen efter att ha varit ett snöpligt övertramp från medalj. Dessutom vann han SM i klass 35 för personer med och utan funktionsnedsättning.


 

Årets prestation inom Special Olympics

Jimmy Andersson, Dressyr

Jimmy Andersson ändrade sina levnadsvanor till nyttig kost och motion, vilket tog honom hela vägen till världsspelen i Abu Dhabi. Väl där lyckades han med bedriften att vinna en silvermedalj. Jimmy storsatsar även på snöskolöpning och han fortsätter att vara en stor förebild när det kommer till kost och träning.


Michael ”Mike” Malmer, Judo

Som aktiv och ledare i judo skapar Mike Malmer förutsättningar för idrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Han är en förebild och lagspelare i en individuell idrott, och med värme och humor ser och lyfter han alla i sin omgivning. Från världsspelen i Abu Dhabi fick han med sig en silvermedalj.


Ricky Landgraff, Handboll

Ricky Landgraff är en av frontfigurerna inom Special Olympics Sverige. Med sin energifyllda och ödmjuka personlighet lyfter han sina lagkamrater såväl på planen som utanför. Världsspelen i Abu Dhabi fick han och Unifiedlaget i handboll kröna med en efterlängtad guldmedalj.


 

Årets förebild

Fatmir Seremeti, Goalball

Fatmir Seremeti är en av goalballvärldens giganter och en förebild såväl på planen som utanför. Hans drivkraft och vilja av stål gör honom inte bara till en komplett lagkapten utan också till en eftertraktad och inspirerande föreläsare. Fastän han tackat nej till vidare spel i landslaget fortsätter han göra stora avtryck i parasporten.

Anna-Carin Ahlquist, Bordtennis

I våras diagnosticerades Anna-Carin Ahlquist med bröstcancer. Trots motgången hittade hon snabbt tillbaka till formen och kunde senare vinna ett bragdartat EM-guld och säkra en plats till Paralympics. Med sin inställning och beslutsamhet är Anna-Carin en sann förebild för alla idrottare.

Nicolina Pernheim, Judo

Med hennes enorma driv att ständigt utveckla både sig själv och andra är hon motorn i svensk parajudo. Nicolina är även ambassadör för Sightsavers där hon inspirerar kvinnor med synnedsättning att tro på sin egen förmåga och rättigheter.


 

Årets lag

Ellinor Axelsson-Vaughn och Philip Jönsson, Sportskytte

Efter fyra år som konkurrenter i landslaget gjorde duon sitt första mästerskap tillsammans. Det visade sig vara ett vinnande koncept. Deras kombinerade styrkor ledde till ett silver på VM i Australien.

Ungdomslandslaget i Goalball

Trots stenhård konkurrens stod ungdomslandslaget i goalball för en historisk prestation på ungdoms-VM i Australien. Bronsmedaljen säkrades i slutminuterna efter inte mindre än två makalösa upphämtningar. Ungdomslandslaget i goalball har framtiden för sig.

Olympic Göteborg, Basket

2019 var Olympic Göteborgs år. Det sammansvetsade laget från västkusten förblev obesegrat i tävlingssammanhang och vann inte bara guld i SJ Basketligan Special utan även i en internationell Unified-turnering för klubblag i Bryssel.


 

Årets ledare

Daniel Ellermann, Bordtennis

Daniel Ellermann har skapat ett framgångsrikt landslag med både äldre rutinerade och unga hungriga spelare på ett föredömligt sätt. Vilket resulterade i rekordmånga medaljer på hemma-EM i Helsingborg. En passionerad ledare som spelarna ser upp till, respekterar och lyssnar på.

Andreas Alverstedt, Goalball

Andreas Alverstedt var en starkt bidragande faktor till att ungdomslandslaget i goalball säkrade ett överraskande brons på ungdoms-VM i Australien. En stöttepelare både på och utanför planen som motiverar spelare och även unga ledare.

Anna Bjerkefors, Kanot

Anna Bjerkefors är en engagerad ledare som går i fronten för att parakanot ska utvecklas både i Sverige och internationellt. Hon är dessutom en stor drivkraft i den svenska medicinska kommittén och utvecklingen av klassificeringssystem.


 

Årets nykomling

Amanda Orrbo, Judo

Endast 18 år gammal hade Amanda Orrbo redan hunnit samla på sig flera tunga meriter. 2019 blev inget undantag för judokan och året avslutades med ett guld på VM för personer med Downs syndrom. Mästerskapet gick hon för övrigt obesegrad igenom.

Nicklas Westerberg, Bordtennis

Nicklas Westerberg stod för en rejäl skräll när han slog ut världsettan och den regerande världsmästaren Will Bayley i kvartsfinalen i EM. 22 år gammal och med ett EM-brons i bagaget är Westerberg en av de som kommer att ta svensk bordtennis in i framtiden.

Clara Högqvist, Simning

Under sin första tävlingssäsong tog Clara Högqvist fyra medaljer på SM och slog nio svenska rekord. Hennes resultat håller internationell klass och med rätt förutsättningar kan hon gå hur långt som helst.

Uppdaterad: 06 APR 2020 10:33 Skribent: Calle Delling
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
SKF
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link