Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Parasportens samhällsstudie


 

Studie belyser problemen för ett aktivt liv: ”Det är komplext”

Parasport Sverige har, på inrådan av regeringen genom Vinnova, kartlagt hur fler personer med funktionsnedsättning kan bli mer fysiskt aktiva inom föreningslivet. Nu är förstudien genomförd och visar att stora insatser behöver göras.

Läs hela rapporten HÄR.

Under åtta månader har Parasport Sverige med ledning av Åsa Llinares Norlin och Thomas Wilhelm genomfört genomfört en studie med finansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, med syfte att identifiera hinder och begränsningar för ett fysiskt aktivt liv i idrott för personer med funktionsnedsättning. 

– Det här har jag längtat efter i 15 år! Att äntligen få identifiera de hinder som finns för att Parasport Sverige ska kunna vara med och motverka den stora ohälsan hos våra målgrupper, det känns stort, sa Åsa Llinares Norlin inför uppstart av studien. 

Nu är deIn genomförd och presenterar i huvudsak fyra olika områden 

  • Individens förutsättningar 
  • Samhällets insatser 
  • Samhällets utformning
  • Individens utgångspunkter 

Under varje område presenteras de hinder för fysisk aktivitet som är kopplat till området. 

 I slutsatsen av rapporten beskrivs problemen enligt följande: ”Alla de hinder förstudien identifierat och redogjort för ovan, har vi valt att likna med en hinderbana, där varje hinder ser olikt ut de andra. För att ta sig igenom hinderbanan, och nå målet med ett fysiskt aktivt liv, behöver varje hinder överkommas… Det är i sig ointressant om en person tar sig över tio hinder eller två innan hen faller – man kommer inte fram. Alla hinder måste lösas för att vägen ska bli framkomlig.” 

Åsa Llinares Norlin belyser att rapportens slutsats visar prov på hur omfattande problemet är och att det inte räcker med enskilda insatser från enskilda organisationer för att hitta en förbättring. 
– Genom att det är så komplext så finns det heller ingen enkel lösning - vi tror att det behövs flera olika insatser på olika nivåer och av olika grad för att man ska lyckas. Studien visar också vikten av att arbeta med tidiga insatser - både tidiga i barnets ålder men också tidigt efter skada/sjukdom, säger Llinares Norlin. 

Hon ser trots komplexiteten som studien påvisar en stor möjlighet i att kunna underlätta stora delar av hinderbanan och ge fler personer med funktionsnedsättning bättre förutsättningar till ett aktivt liv. 
– Det är komplext men vi tror att det är genomförbart - men vi behöver hjälpas åt. Det här är ingenting som idrotten själv kan lösa utan här behövs flera aktörer som arbetar mot samma mål. 

Studien har även genererat i två nya projektidéer, ”Jag vet och Jag kan". 

Jag vet, som senare döpts om till Champa Lots, innebär att stärka individen i genom ett typ av mentorsprogram för att individen ska kunna bli sin egen kunskapsbärare och på så vis stärka egenmakten hos människor. 

Jag kan, som senare döpts om till Champa Arena, är en projektidé som ska ge idrottsanläggningar ett speciellt certifikat för hur pass tillgängliga de är eller inte. Vi vill utveckla en finmaskig certifiering för idrottslokaler och anläggningar som anger till vilken utsträckning platserna är tillgängliga för alla. Certifieringen skulle möjliggöra för fler att informeras och känna sig välkomna att delta i den idrottsverksamhet som bedriv i lokalerna, och verka som en måttstock för anläggningsägare att uppskatta huruvida deras verksamhet är i behov av ytterligare insatser för ökad tillgänglighet eller inte. 

Författarna avslutar studien med att skriva, "I arbetet för en förbättrad folkhälsa och ökad självständighet för personer med funktionsnedsättning måste vi alltid bära med oss och respektera komplexiteten hos hela människan. Det är först när vi gemensamt ser och tillkännager ägandeskapet över det egna livet som personer med funktionsnedsättning ges tillgång till den påverkan de har rätt till." 

Uppdaterad: 20 MAJ 2020 13:39 Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link