Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

6Nations1Team


6Nations1Team är ett unikt samarbete mellan de nordiska länderna – Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna – för att öka möjligheterna för individen att hitta sin sport och sitt bästa sammanhang både som bredd- och elitidrottare.

 

Tillsammans med alla parasport-organisationer i Norden jobbar Parasport Sverige för att alla oavsett förutsättningar ska kunna idrotta i alla skeden av livet. Idrotten kan vara vägen till glädje, gemenskap och bättre hälsa – vägen till bättre förutsättningar i livet helt enkelt.

 

I det EU-finansierade treåriga ALL>>IN projektet samarbetar initiativtagarna till 6Nations1Team med partners från offentlig sektor, utbildningsväsendet och näringsliv för att tillsammans skapa ännu bättre möjligheter för ett livslångt sportande för alla, oavsett förutsättningar.

 

"6Nations1Team – samarbete
möjliggör bättre sport för fler"

 

– Vi tar med oss våra goda erfarenheter och existerande samarbete i 6Nations1Team för att tillsammans med partners i Norden och i Europa från olika sektorer i samhället möjliggöra sport för flera inte bara nu utan även i framtiden.

 

ALL-IN projektet är delfinansierat av Erasmus+ programmet inom Europeiska Unionen.

 

Europeiska ungdomsspelen i Ligurien 2017

European Para-Youth Games som hölls 10-15 oktober i Liguren, Italien var det första tillfället inom det av EU delfinansierade ALL IN projektet där de nordiska länderna fick praktisera tankarna och idéerna bakom konceptet 6Nations1Team, ett koncept som ska stärka det nordiska samarbetet.

Från Sverige deltog hela 22 aktiva som ställde upp i fem idrotter. Det blev totalt hela 21 medaljer för de svenska framtidsnamnen. Truppledare för den svenska truppen var Lisa Lundell.

Hur fungerade 6Nations1Team i praktiken den här gången?

– Det fungerade helt fantastiskt bra. Både idrottarna och ledarna connectade bra med de andra i det gemensamma utbytet. Vi jobbade aktivt gemensamt och hjälpte varandra med olika saker.

– Vi har väl alltid haft relativt bra relationer men tanken är att det ska bli ännu bättre och det här var ett bra steg i den riktningen.

 

Para Talent Day i Tammerfors 2017

Finlands första talangdag för paraidrottare ordnade Finlands Paralympiska Kommitté i samarbete med VAU under hjälpmedelsmässan lördagen den 11 oktober i Tammerfors mäss- och idrottscenter. Talangdagen är en del i det av EU delfinansierade ALL IN projektet och det nordiska samarbetet 6Nations1Team som syftar till att öka möjligheterna för individen att hitta sin sport och sitt bästa sammanhang både som bredd- och elitidrottare.

 

Tävlingsidrotten borde dra till sig mera unga handikappade i Finland – det anser såväl Paralympiska kommitténs utvecklingschef Katja Saarinen som Tuomas Törrönen, grenkoordinator på centralorganisationen för handikappidrott och -motion, VAU.

Båda två är samtidigt mycket medvetna om det som också unga personer med funktionsnedsättning och deras föräldrar kan berätta: Det är inte alltid lätt att hitta möjligheterna till idrott om man inte bor i någon av landets större städer.

– Det är inte fråga om att försöka vaska fram begåvningarna, utan att hitta den idrott eller de idrotter som var och en har bästa förutsättningar för.

 

Erfarenheterna från denna första talangdag kommer att användas i framtagandet av fler talangdagar och andra rekryteringsaktiviteter i Norden.

 

Partners i projektet är Parasport Sverige, Finlands Paralympiska Kommitté, Finlands centralorganisationen för handikappidrott och -motion VAU, Parasport Danmark, Norges Olympiska och Paralympiska Kommitté, Norges skidförbund, Islands Paralympiska ommitté, Svenska Riksidrottsförbundet, Mittuniversitetet, Östersunds kommun, Laajasalo folkhögskola, European Observatoire of Sport and Employment och Europeiska Paralympiska kommittén.

Uppdaterad: 25 APR 2019 10:18 Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link