Hoppa till sidans innehåll

Tore Nilsson


Tore Nilsson, simning, friidrott och basket, är medlem nummer 24 i Parasportens Hall of Fame.

Tore fick sin simuppfostran i Gävle SS. Han gjorde sin debut vid Stoke Mandeville 1969 och slog igenom direkt med att ta fem guld. Han blev bofast i simlandslaget och tog två guld vid Paralympics 1972 med världsrekord både i medley och rygg och tog även brons i lagkapp. Han upprepade framgångarna vid Paralympics 1976 och 1980 med nya guld och världsrekord. Totalt blev det 25 VM-guld och sex paralympiska guld plus en mängd andra pallplatser.

Sedan blev det framgångar i basket med flera SM och även landslagsspelare med ett VM-guld och VM-silver som topp. SM-guld i stafett 4x100 meter friidrott samt terräng-SM. Han har även simmat Vansbrosimmet flera gånger.
I mitten av 2000-talet flyttade Tore Nilsson till Varberg där han är aktiv som ledare både i klubb och distrikt. Han har under flera år engagerat sig i den Paralympiska Guldklubben bland annat som dess ordförande.

Tore är en stor förebild som både aktiv och ledare.

Klicka här för att läsa Tore Nilsson biografi.

Medlemskap i Parasportförbundets Hall of Fame utgör den svenska paraidrottens yttersta hedersbetygelse till dess mest betydelsefulla idrottsutövare, ledare och tillskyndare. Oavsett vilket specialidrottsförbund man varit verksam inom.

Uppdaterad: 08 MAJ 2019 15:11
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link