Hoppa till sidans innehåll

Introduktion


Vill du börja röra på dig, tävlingsidrotta eller bara träffa nya människor i en aktiv miljö? Då är parasporten något för dig!

Det finns över 500 föreningar runt om i Sverige som erbjuder olika typer av parasportverksamhet, allt från idrottsskolor (där du får testa olika idrotter tills du hittar den du gillar) till yttersta elit. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet för att börja, bara en vilja att testa. Vissa föreningar fokuserar helt på parasportverksamhet, medan andra har verksamhet både för personer med och utan funktionsnedsättningar. 

Vad är parasport?

Parasport (tidigare handikappidrott) är idrott för personer med funktionsnedsättning.

Vem riktar sig verksamheten till?

Inom Parasport Sverige har vi verksamhet för personer med synnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning samt, inkluderade i klassen för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning i fotboll och innebandy även personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi har aktiva med ett brett spann av funktionsnedsättningar, det finns någon idrott för alla.

Jag har aldrig idrottat förut, kan jag ändå delta?

Ja, du behöver inte ha tidigare idrottserfarenhet. I många distrikt eller föreningar arrangeras idrottsskolor och prova-på dagar där man får testa sig fram tills man hittar en idrott och förening som passar en och man tycker om.  

Hur vet jag vilken idrott som passar just mig?

Det finns vissa idrotter som riktar sig till personer med en viss typ av funktionsnedsättning, t.ex. goalball och showdown för personer med synnedsättning och rullstolsrugby och paraishockey för personer som använder rullstol. Som med all idrott handlar det också om dig som person, du kanske föredrar lag- före individidrotter eller tvärtom.

Besök hemsidan ParaMe för att läsa mer om olika idrotter, få inspiration och hitta kontaktuppgifter till föreningar nära dig. Du kan även ta kontakt med ditt lokala distrikt om du vill få tips kring vilka aktiviteter som finns på din ort.

Jag vill bli ledare, hur går jag till väga?

Ta kontakt med en förening och erbjud dina tjänster. Många föreningar är i stort behov av ledare och välkomnar nya med öppna armar. Du behöver inte vara en expert på funktionsnedsättningar, utan ha ett engagemang och intresse för parasport. Det finns även möjlighet att gå kurser (både kring ledarskap och funktionsnedsättningar).

Är jag försäkrad när jag utövar parasport?

Om du är licenserad paraidrottare är du olycksförsäkrad. Det finns även försäkringar som bland annat täcker funktionärer, ledare, egendom etc. 

Uppdaterad: 10 SEP 2020 08:44 Skribent: Kristin Frilund
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link