Hoppa till sidans innehåll

Sista Paralympics över: ”Det känns rätt bra faktiskt”

14 SEP 2016 16:30
År 1980 gjorde han sitt första Paralympics. 36 år senare är nu den makalösa karriären slut. ”Det finns ingen glöd längre”, säger 51-åringen.
  • Skapad: 14 SEP 2016 16:30

Onsdagen den 14 september är datumet som kommer skrivas in i historieböckerna. Det var då Jonas Jacobssons paralympiska karriär tog slut. 614.4 poäng i kvalet på 50 meter liggande blev för snålt för att ta sig vidare till final. 
– Det finns ingen gnista, det finns ingen glöd kvar. Jag har alltid skjutit på inpiration under alla år men den finns inte kvar, säger 51-åringen. 

I Rio de Janeiro och hans tionde och sista Paralympics ville det sig inte. Tajmingen och det briljanta skyttet fanns inte kvar och det blev inte ens en final för Jacobsson.  
– Jag har skjutit 30 serier och två av dem är bra, det säger det mesta. 

På så vis blev hans avslutningsföreställning inte riktigt vad som var inplanerat. Men det allra sista skottet – ja det var det inget fel på. 
– Jag ville sätta sista och det blev 10.6 så det var skönt. 

Nu är det över, vad tänker du?
– Det är rätt skönt faktiskt, säger han. 

Meritlistan är oändlig med 30 medaljer från Paralympics varav 17 stycken guld, 80 medaljer i Europa- och Världsmästerskap varav 43 guld och dessutom har han fått mängder med hedersamma utmärkelser. 
– Det första guldet 1980 var självklart väldigt speciellt. Sen när jag tog de fyra gulden i Aten 2004, jag är tveksam på om det kommer hända igen att någon tar alla fyra gulden. Guldet i London var häftigt också. Jag vände med två skott kvar och hade dessutom mina föräldrar och frun på plats så det var stort. 

Hur ser framtiden ut?

– Vet inte vad som händer. Det är en blank sida så vi får se. Det kanske är någon skytteklubb som hör av sig och behöver hjälp och sen har jag tänkt föreläsa en del också. 

Ska du fira att det är slut eller hur gör man? 
– Det är faktiskt inplanerat ett avslutningsmingel den 18:e på Bosön med alla som varit med under karriären från början till nu. 

Foto: Elias Håkansson

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link