Hoppa till sidans innehåll

Rysslands avstängning kvarstår – missar kvalet i Östersund

06 SEP 2017 16:42
Internationella Paralympiska Kommittén har tagit beslut om att Ryssland förblir avstängda inför PeyongChang 2018. Trots det har de ryska idrottarna möjlighet att kvala in under neutral flagg.
  • Skapad: 06 SEP 2017 16:42

Under onsdagen kom beskedet, Ryssland förblir avstängda inför Paralympics i PeyongChang 2018 med vidare granskning i november senare i höst.

– Av de sju nyckelkriterierna som återstår, tror vi att fem av dessa kommer uppfyllas inom en snar framtid om inget oväntat inträffar. De återstående två, återinförandet av den ryska antidoping-byrån och bekräftelsen och godkännandet av McLaren-rapporten, är sammanlänkade och vi kommer ivrigt att vänta på WADAs beslut i november, säger presidenten av den Internationella Paralympiska Kommittén, Sir Philip Craven. 

De ryska idrottarna får trots beslutet lov att försöka kvala in till PeyongChang under neutral flagg. Det gäller i fyra stycken idrotter, längdskidåkning, skidskytte, alpin skidåkning och snowboard.  

– Vi vill inte ha en situation där ryska idrottare har otillräckliga tävlingar kvar för att kvalificera sig för PyeongChang 2018. Därför har vi infört en åtgärd som kommer gälla till åtminstone nästa uppdatering i november, säger Sir Philip Craven. 

När Ryssland stängdes av inför spelen i Rio de Janeiro 2016 fylldes platserna med bland annat svenska deltagare. I och med beslutet om att de nu får delta i kvaltävlingar under neutral flagg och sedan delta i Paralympics 2018 om Ryssland blir godkända finns risken att de tar platser från Sverige. Något som Johan Strid, generalsekreterare på Svenska Parasportförbundet inte ser som något större hot. 

–  Om Ryssland kan delta under neutral flagg i kvaltävlingar så riskerar det att ta platser från oss. Men vi ser ingen direkt risk att så skulle ske, säger han. 

Ryssland har däremot ingen möjlighet att konkurrera om platserna inom paraishockeyn vars kval inför Paralympics avgörs i Östersund i mitten på oktober. Något som ger Sverige stora möjligheter att kvala in till Paralympics. Tre av fem lag tar sig nämligen vidare till PeyongChang

Läs mer om parahockeykvalet i Östersund 

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link