Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Paralympics invigt – efter otrolig show

08 SEP 2016 02:37
Efter en färgsprakande och showartad invigning på legendariska Maracana i Rio de Janeiro är nu det 15:e paralympiska sommarspelet öppnat.
  • Uppdaterad: 08 SEP 2016 03:15

Det första paralympiska sommarspelet arrangerades i Rom 1960 och antalet medverkande nationer har sedan starten mer eller mindre ständigt ökat. Under tävlingarna i Rio kommer över 170 länder att finnas representerade inom totalt 22 olika idrotter.

Under onsdagskvällen invigdes 2016 års Paralympics på legendariska Maracana i Rio de Janeiro inför ögonen på över 50 000 personer på läktaren. Under ceremonin fanns fler än 4 000 atleter på plats – och paraden leddes av Ibrahim Al-Hussein, en syrisk flykting som kommer att tävla för Independent Paralympic Athletes Team. Det är första gången som den truppen representeras under ett paralympiskt spel.

Bakom skapandet av ceremonin, som hade temat ”alla har ett hjärta”, står designern Fred Gelli, författaren Marcelo Rubens Paiva och artisten Vik Muniz.

Den paralympiska facklan har under den senaste veckan transporterats genom samtliga värdnationens fem regioner – och hela 500 olika personer har tagit del i bärandet. Facklans form betonar de fyra paralympiska värdena – kurage, beslutsamhet, inspiration och jämlikhet.
– Vi är här för att skapa historia. Ni är supermänniskor som vet att det omöjliga är möjligt. Ni är hjältar, sa Carlos Arthur Nuzman, president för Brasiliens olympiska och paralympiska kommitté, i sitt invigningstal.

Philip Craven, president för den internationella paralympiska kommittén, fyllde i:
– Över de kommande tolv dagarna kommer ni att få se sportens sanna mening. Ni, atleter, ser hinder som möjligheter. Vi är alla en värld. Ha kul när ni gör det som ni gör bäst, sa han.

Strax därefter, 21.50 lokal tid, tändes den paralympiska elden av den brasilianske simlegendaren Clodoaldo Silva, vilket följdes upp med fyrverkerier och uppträdanden.

Simmerskan Maja Reichard bar, som första kvinna på 24 år, den svenska fanan under invigningens parad.

Bland influgna celebriteter på plats fanns exempelvis Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Foto: Karl Nilsson

Skribent: Niclas Norlindh
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link