Hoppa till sidans innehåll

Ministerns hyllning – till atleterna: ”Inspirerande”

09 SEP 2016 17:07
Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér är på plats i Rio under Paralympics – och hyllar de svenska idrottarna. ”Jag är tagen av koncentrationen och fokuset”, säger hon.
  • Skapad: 09 SEP 2016 17:07

Det blir en vistelse på knappt tre dagar i Rio de Janeiro, men Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér har hunnit med att gå på invigning på Maracana, se goalball, simning och judo då svenska idrottare tävlat.

Hon är full av beundran för vad atleterna presterar.
– Jag tycker det är oerhört kul att vara här. Oerhört inspirerande och stärkande. Jag är väldigt tagen av koncentrationen och fokuset som idrottskvinnorna och männen visar upp, säger ministern.

Det är viktigt att Sveriges regering är representerad vid den här typen av evenemang, tycker Regnér.
– Vi sätter ett enormt värde på paraidrotten. Jag tänker också att vi har en tid nu där vi har globalt arbete kring personer som lever med funktionsnedsättningar. Jag hoppas att den här känslan och intresset hänger kvar i politiska termer, så att man stärker rättigheterna när man skapar sociala program. Vi har mycket kvar, men Sverige ligger långt fram.

Vad kan Sveriges regering göra för att stärka paraidrotten ytterligare?
– Det är alltid så att den här sortens evenemang kan bidra till en samhällsdebatt. Det diskuteras allt mer hur parasportarna kan integreras mer i de olika förbunden – och inte idrotta vid sidan av, utan bli en del av idrotten i största allmänhet. Jag tror att jag tillsammans med idrottsministern (Gabriel Wikström) kan delta i – och stödja – ett sådant samtal.

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern lyfter fram invigningen av Paralympics som något hon kommer att minnas länge.
– Vilket enormt stöd!, säger Regnér, som tyckte det kändes som att Sverige var ett av de länder vars inmarsch möttes av störst jubel.
– Jag tror att Sverige står för samarbete i tider av konflikt i många länder i världen. Jag tror att man verkligen vill känna en stolthet i förhållande till lagen och sina egna atleter. Jag tror att Sverige står för värden och värderingar som många ser till i de här tiderna, menar hon.

Men det blir inte vara nöjen under tiden i Rio för ministern. Hon har hunnit träffa högt uppsatta personer inom den brasilianska regeringen samt representanter från olika förbund och rörelser.
– Det handlar förstås om att stödja kvinnor och män med funktionsnedsättningar. Det handlar om att bjuda in alla, säger Regnér.

Foto: Anton Lernstål

Skribent: Niclas Norlindh
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link