Hoppa till sidans innehåll

”Jag känner stolthet över svensk goalball”

16 SEP 2016 22:25
Sverige var ytterst nära att ta bronset från Brasilien. Men 4–0 blev till 5–6 efter förlängning. ”Det här är det grymmaste av de grymmaste sätt att förlora”, säger Jimmy Björkstrand.
  • Uppdaterad: 16 SEP 2016 22:49

För två år sedan spelade Sveriges goalballherrar i B-divisionen i Europa. Under fredagskvällen var de bara 30 sekunder från att ta bronset av Brasilien på hemmaplan i Paralympics. 
– Jag var säker på att vi skulle vinna. När vi gjorde 5–4 trodde jag att vi skulle ta det, säger Jimmy Björkstrand. 

Sverige inledde matchen alldeles strålande och kunde ta med sig en 3–0-ledning in i halvlek. Direkt därefter kom även 4–0 och bronset kändes inte allt för långt bort. Då kom vändningen. 
– När de börjar studsa så är det bara lyfta på hatten. Jag har aldrig varit med om så höga studsskott, berättar tremålsskytten Jimmy Björkstrand. 

När det första brasilianska målet kom släppte också all nervositet hos hemmaspelarna. Publikstödet var något utöver det vanliga. Brassarna växte flera centimeter och direkt efter första – kom det andra målet. 
– Det var helt avgörande. Hade vi hållit ut lite till och inte släppt tvåan så snabbt hade det varit annorlunda, säger Jimmy och fortsätter: 

– De lyfts enormt av publiktrycket. Så länge de inte gjorde mål var det ju hur lugnt som helst. Det är otroligt roligt att spela inför den här publiken men också väldigt jobbigt. 

Brasilien gick upp till 4–4. Då tog Björkstarnd upp bollen och skickade in 5–4 med bara drygt 30 sekunder kvar av matchen. Brasilien kvitterade strax därpå och matchen gick till förlängning. En förlängnging som först en bit in i andra halvlek fick ett avgörade – till Brasiliens fördel. 
– Det här är det grymmaste av de grymmaste sätt att förlora”, säger Jimmy Björkstrand.

En av Sveriges förgrundsfigurer under mästerskapet har varit Fatmir Seremeti. Under finalen gjorde han flertalet svettiga räddningar samt två viktiga mål. Något som tyvärr inte räckte hela vägen. 
– Det är jättejobbigt. Samtidigt känner man stolthet. För två år sedan var vi nere i b-divisionen i Europa. Nu är vi här och utmanar världsmästarna hela vägen på Paralympics. Man kan inte annat än att vara stolt över svensk goalball idag. De där grabbarna som vi mötte har tränat och tävlat på proffsnivå i över fyra års tid. Vi lever ett helt annat liv, säger Fatmir.  

Hur ser du tillbaka på Paralympics?
– Ingen trodde att det här var möjligt. En fjärdeplats känns just nu jobbigt men vi måste tänka på svensk goalball i stort. 

Om två år kommer svensk goalball ta nästa steg – då arrangeras VM på hemmaplan i Malmö. 
– Är det här stort så är ett VM hemma i Baltiska hallen ännu större, avslutar Fatmir.  

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link