Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: Turkiets dubbla goalballguld

19 NOV 2015 11:36
Nummer 48: Turkiets goalballandslag överraskade och vann både herr- och dam-EM.
  • Skapad: 19 NOV 2015 11:36

Turkiet tog sin första paralympiska goalballmedalj någonsin när herrlandslaget slutade trea i London 2012. I år har man visat att det inte var någon slump – och att landet är på väg att bli en riktig toppnation inom sporten. Under sommarens EM vann både herrarna och damerna guld – en imponerande prestation som hamnar som nummer 48 på IPC:s lista över årets höjdpunkter.

– Det var verkligen fantastiskt eftersom det var första gången vi tar denna titel, det var en riktigt skön känsla, säger Gokham Ince, huvudtränare för Turkiets herrlandslag, till IPC.

Inför turneringen var det nog ingen som förväntade sig att Turkiet skulle ta guld – vare sig på herr- eller damsidan. När herrlandslaget tog brons i London, var det första gången som landet fanns representerade i en paralympisk goalballturnering.

– Jag tror att det är första gången som både herrar och damer vinner EM-guld samma år, säger Gokham Ince.

På herrsidan var det regerande paralympiska mästarna Finland, som även slutade tvåa i förra årets IBSA-VM, som sågs som favoriter. Finnarna lyckades återigen ta sig till final, men där var alltså turkarna starkare, och vann till slut den dramatiska matchen med 9-8.

På damsidan vann Turkiet finalen över då regerande europamästarna Ryssland med 5-0. En fantastisk prestation av ett landslag som så sent som 2011 spelade i EM:s B-grupp – och som nu, precis som de turkiska herrarna, är klara för Paralympics i Rio.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link