Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: Succé för IPC:s första snowboard-VM

12 JAN 2016 12:22
Nummer 15: För första gången arrangerar IPC ett VM i snowboard.
  • Skapad: 12 JAN 2016 12:22

I Sotji 2014 fanns snowboard för första gången med på det paralympiska programmet – och i fjol arrangerades det första IPC-världsmästerskapet, i La Molina, Spanien. Det blev ett lyckat VM, där man bland annat introducerade head-to-head-format i snowboardcrossen (vilket innebär att man tävlar mot varandra samtidigt istället för att åka en och en på tid).

Dessutom delade man upp klassen för personer med funktionsnedsättning i benen i SB-LL1 och SB-LL2, för att skapa bättre och rättvisare förutsättningar för de tävlande.

I just SB-LL1-klassen återfanns en av mästerskapets stora profiler – blott 16-årige Chris Vos från Holland, som tog hem både snowboardcross- och banked slalom-eventen.

– Jag har tränat i sex år nu, och jag har alltid kul i backen och på tävlingarna. Jag är verkligen i form och var snabbare än de andra, förklarade Chris Vos framgångarna för IPC.

På herrsidan togs de övriga gulden av Finlands Matti Suur-Hamari (snowboardcross, SB-LL2), USA:s Mike Shea (banked slalom, SB-LL2), Italiens Manuel Pozzerle (snowboardcross, SB-UL) och Österrikes Patrick Mayrhofer (banked slalom, SB-UL). På damsidan segrade USA:s Brenna Huckaby (snowboardcross, SB-LL1), Frankrikes Cecile Hernandez-Cervellon (banked slalom SB-LL2) och Hollands Bibian Mentel-Spee (snowboardcross och banked slalom, SB-LL2).

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org. Här finns alla höjdpunkter samlade.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link