Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: Seglingsportens svar på Paralympics-petningen

18 NOV 2015 16:49
Nummer 49: Seglingsportens svar på petningen från Paralympics 2020 blev en storsatsning för att få sporten att växa och utvecklas.
  • Skapad: 18 NOV 2015 16:49

IPC fortsätter nedräkningen av årets 50 största höjdpunkter inom parasporten. Nummer 49 är ett praktexempel på hur man kan vända en motgång till något positivt.

I februari meddelades att segling inte finns med på det paralympiska programmet 2020, eftersom man inte uppfyller alla IPC:s kriterier. Det fick International Sailing Federation (ISAF) att agera, snabbt och resolut.

– Det var en stor besvikelse för alla inom sporten att petas från det paralympiska programmet inför Tokyo 2020. Men ISAF:s personal och organisation har verkligen gett oss sitt fulla stöd för att få oss tillbaka på programmet lagom till Paralympics 2024, säger USA:s landslagscoach Betsy Alison, som nu utsetts till ordförande för International Sailing Federations (ISAF) nya parasportskommitté.

Kommittén lanserades bara fyra månader efter beskedet om Paralympics 2020, och kommer att arbeta aktivt för att sporten ska växa och utvecklas.

Det finns sex grundläggande krav som alla sporter måste uppfylla för att få komma med på det paralympiska programmet – ett av de viktigaste är att sporten måste ha global räckvidd, med minst 32 aktiva nationer. Det kravet uppfyllde inte segelsporten – och därför petas man från programmet efter Rio 2016.

– ISAF:s exekutivkommitté satte in omedelbara åtgärder genom att instifta en ny parasportskommitté, och godkänna en budget på 104 000 brittiska pund för ett nytt paralympiskt utvecklingsprogram, för att få in fler länder i den paralympiska seglingen, säger Betsy Alison.

I augusti höll ISAF sin första paralympiska utvecklingsträff i Weymouth och Portland, Storbritannien – med deltagare från bland annat Hong Kong, Kina, Portugal och Sydafrika.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link