Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: Reynolds och Swobodas segrar i kanot-VM

03 DEC 2015 11:30
Nummer 38: Markus Swobodas dominans och Amanda Reynolds skrällseger under ICF:s kanot-VM.
  • Skapad: 03 DEC 2015 11:30

För första gången någonsin fungerade Internationella Kanotförbundets (ICF) VM som en kvaltävling till Paralympics. Med åtråvärda Rio-platser på spel var det främst två kanotister som stod ut under mästerskapet i Milano, Italien.

Australiens Amanda Reynolds överraskade alla genom att vinna sin första VM-titel i damernas KL3 (200 meter). Och på herrsidan knep Österrikes Markus Swoboda sitt sjätte VM-guld, när han tog hem KL2 (200 meter).

Reynolds lopp var en riktig rysare. Efter en dålig start tvingades australiensiskan att jaga ikapp konkurrenterna. Det lyckades hon med – men segermarginalen till regerande världs- och europamästaren Anne Dickins, Storbritannien, blev bara 2 hundradelar (0.02 sekunder).

– När jag korsade mållinjen trodde jag faktiskt att Anne hade vunnit. När jag frågade henne trodde hon dock att det var jag som vunnit, och det var först tillbaka på pontonen, när de officiella resultaten presenterades, som jag insåg att jag faktiskt hade gjort det, säger Amanda Reynolds till IPC.

Med guldet säkrade hon en kvotplats åt Australien i Rio 2016, där sporten gör paralympisk debut.

I herrarnas KL2 var det inte lika spännande. Markus Swoboda, som vunnit samtliga lopp de senaste fem åren, säkrade ytterligare en VM-titel.

– Tävlingarna blir dock tuffare varje gång, och mina motståndare blir fler och starkare varje år. Av den anledningen var det väldigt speciellt att vinna min sjätte titel. Motståndarna jobbar på hårt och vilar knappast. På ett år kan mycket hända, så vi får se hur det går i Rio, säger Markus Swoboda.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org. Här finns alla höjdpunkter samlade.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link