Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: Mexiko och Filippinerna överraskar på dans-VM

20 NOV 2015 22:36
Nummer 46: Filippinerna och Mexiko tar oväntade VM-guld i rullstolsdans.
  • Skapad: 20 NOV 2015 22:36

En intensiv tävlingssäsong kulminerade med VM i Rom, där det filippinska paret Rhea Marquez och Jun Julius Obero överraskade alla genom att ta hem guldet i klass 2:s freestyletävling – och därmed bröt en lång segersvit av det ryska paret Ryzhkova/Osipov.

– Egentligen väntade vi oss inte alls en seger. Vi blev chockade när de läste upp våra namn som världsmästare, säger Rhea Marquez till IPC.

Det faktum att paret bara dansat ihop en ytterst kort tid gör segern ännu mer imponerande.

– Det blev väldigt känslosamt, då vi faktiskt bara hade tränat ihop två veckor inför tävlingen. Och det var första gången vår nationalsång spelades vid ett VM. Jag började gråta, säger Rhea Marquez.

Galina Ryzhkova och Viacheslav Osipov fick nöja sig med ett silver den här gången. Ryzhkova kunde dock lämna Italien och mästerskapet med tre nya guldmedaljer – bland annat tidernas första i den nya disciplinen single freestyle.

På herrsidan var det mexikanen Jesus Yermain Angeles Fernandez som tog hem single freestyle-klassen – och hans hiphop-inspirerade framträdande var en av mästerskapets höjdpunkter.

– Jag känner mig väldigt stolt. Trots alla hinder på vägen lyckades vi prestera vårt yttersta, säger Fernandez, som precis som resten av det mexikanska landslaget kom till Italien först samma dag som tävlingarna inleddes, på grund av ett inställt flyg.
Totalt sett tävlade 150 dansare från 25 länder i årets VM – ett mycket lyckat mästerskap, som krönte ett exceptionellt år för sporten.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org.  

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link