Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: EM-finalen i rullstolsrugby

15 DEC 2015 11:41
Nummer 32: Storbritannien besegrar Sverige med 49-48 i en riktig finalrysare.
  • Skapad: 15 DEC 2015 11:41

Det blev många jämna och spännande matcher i IWRF:s EM i rullstolsrugby, som avgjordes i finska Pajulahti i september. Hetast av alla var finalen mellan Storbritannien och regerande mästarna Sverige. Till slut var det dock britterna som var starkast, och med 49-48 stoppade man de blågula från att ta tredje raka EM-guldet.

Båda finallagen fixade direktplatser till Paralympics i Rio, vilket gjorde att även semifinalerna hade finalkaraktär. Där besegrade Sverige ärkerivalen Danmark med 58-57, medan Storbritannien slog Tyskland med 53-50.

– Att kvala in till Rio var vårt viktigaste mål i år, så det var en lättnad att uppnå det. Vi ville alla vinna och personligen skulle jag inte ha varit nöjd om vi inte tagit guldet och bekräftat vår status som Europas bästa lag. Jag visste att Sverige skulle vara taggade för finalen. De ville verkligen försvara sina två raka titlar, säger Storbritanniens Jim Roberts till IPC.

– Vi hade som mål att vinna, men personligen kände jag inte speciellt mycket press inför matchen. Sverige är ett smart lag som spelar med mycket lugn och tålamod, vilket är extremt svårt att försvara sig emot, fortsätter Jim Roberts.

Sveriges Tomas Hjert menar att det var en lättnad att säkra Rio-platsen.

– Efter den första nyckelsegern mot Frankrike i gruppspelet hade vi en mycket svår semifinal mot Danmark, där båda lagen hade kunnat vinna, säger Tomas Hjert.

– Det blir alltid tuffa matcher mot Danmark, men jag kände att vår gameplan och vårt lagspel avgjorde den här gången. Eftersom det bara var de åtta bästa lagen i Europa med så var vi tvungna att göra vårt bästa i varje match, det fanns inga lätta matcher.

Under Paralympics i London missade Sverige semifinalen efter att ha förlorat med uddamålet mot Kanada i gruppspelet. Men i Rio hoppas Hjert att laget ska gå längre.

– Vi måste arbeta hårt, men det är helt klart vårt mål. Jag tror den största pressen kommer från oss själva, och det är tillräckligt, säger Tomas Hjert.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org. Här finns alla höjdpunkter samlade.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link