Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC

IPC:s höjdpunkter 2015: Blindfotbollsfinalen mellan Brasilien och Argentina

22 DEC 2015 11:59
Nummer 28: Brasilien besegrar ärkerivalen Argentina i finalen av Parapan Am Games i Toronto.
  • Skapad: 22 DEC 2015 11:59

På 28:e plats på IPC:s lista över årets idrottshöjdpunkter återfinns Brasiliens titel i Parapan American Games. Men de regerande världsmästarna och paralympiska mästarna fick det riktigt tufft i finalen mot Argentina.

– Historien visar att matcherna mellan Brasilien och Argentina alltid blir spännande, på grund av den stora rivalitet mellan som finns mellan lagen, och som gör mötena till det största derbyt i fotbollsvärlden, säger Brasiliens Ricardinho, världens bästa blindfotbollsspelare, till IPC.

– I Toronto blev det en tät och intensiv match, precis som i förra årets VM-final, där vi besegrade Argentina med 1-0.

Även denna gång blev det en uddamålsseger för Brasilien i finalen. Jefinho, även kallad ”Paralympic Pelé”, gav brassarna ledningen med ett hårt högerskott, och Ricardinho utökade ledningen till 2-0 efter ett fantastiskt solonummer från halva planen.

Argentina skapade dock många målchanser, och med två minuter kvar reducerade Maximiliano Espinillo genom en vacker frispark i krysset. Med bara 30 sekunder kvar fick Espinillo chansen att sätta ytterligare en frispark – men träffade stolpen. Och därmed kunde Brasilien fira sin tredje Parapan Am-titel.

Argentinas coach Martin Demonte tyckte att matchen var en av de bästa någonsin.

– Det är omöjligt att tippa resultaten i någon match mot Brasilien, eftersom det är de två bästa lagen i världen som möts. Brasilien började matchen bäst och satte ett tidigt mål. Vi är inte vana vid det, eftersom matcherna mot dem oftast avgörs i slutminuterna eller på straffar. Vi vaknade tyvärr upp för sent, men var ändå nära att kvittera, sa Demonte om matchen.

Nu hoppas han på gruvlig revansch under nästa års Paralympics i Rio de Janeiro – staden där Argentina vann VM 2006.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan paralympic.org. Här finns alla höjdpunkter samlade.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link