Hoppa till sidans innehåll

IPC:s höjdpunkter 2014 – Vios studieuppehåll blev guld värt

22 DEC 2014 22:55
Nummer 36: Efter att ha prioriterat studier före rullstolsfäktning gjorde Beatrice Vio storstilad comeback i årets EM.
  • Uppdaterad: 23 DEC 2014 11:54

Efter att ha slagit igenom på allvar 2013 tog Italiens Beatrice ”Bebo” Vio i början av 2014 en tillfällig paus från rullstolsfäktningen, för att istället koncentrera sig på sina studier. Men hon gjorde dramatisk comeback under EM i franska Strasbourg, där hon tog två titlar – och säkrade en plats på IPC:s lista över årets största idrottshändelser.

17-åriga Vio trivs bra med studierna i konst och kommunikation, men har hela tiden varit angelägen om att återvända till fäktningstoppen.

– Jag åkte till Strasbourg med målet att göra bra ifrån mig. Jag var tvungen att ge upp större delen av säsongen och var fast besluten att ta mig tillbaka, säger Beatrice Vio till Paralympic.org.

Och vilken comeback hon gjorde – hon tog sig lätt igenom de första omgångarna, och stötte egentligen på tufft motstånd först i semifinalen, där hon besegrade ryskan Irina Mishurova med 15-13. Finalen blev betydligt ojämnare, och Vio slog Viktoria Boykova, också från Ryssland, med hela 15-5.

”Bebo” nöjde sig dock inte med guld i singelturneringen, utan spelade även en avgörande roll när Italien tog hem lagtävlingen. Så den italienska supertalangen lämnade EM med två guld – och behöver därmed knappast ångra att hon lagt ner ordentligt med tid på studierna i år...
Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan Paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link