Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

IPC:s höjdpunkter 2014 – Snowboard gör Paralympics-debut

20 FEB 2015 15:40
Nummer 18: Bibian Mentel-Spee och Evan Strong blev de första paralympiska mästarna i snowboard – när sporten gjorde succéartad debut under Sotji-spelen.
  • Skapad: 20 FEB 2015 15:40

Ett hårt kampanjande av åkarna – och ett lyckat samarbete mellan Internationella paralympiska kommittén och World Snowboard Federation –ledde till att snowboard för första gången fanns med på det paralympiska programmet.

En av de åkare som varit mest drivande i att få in sporten i Paralympics är holländskan Bibian Mentel-Spee – och det var också hon som vann det historiska, första snowboardguldet på damsidan.

– Efter åtta års lobbying där vi försökt övertyga folk om att snowboard borde vara en paralympisk disciplin, så var det här en dag där alla bitar föll på plats. Jag  fick stå där med andra idrottare som varit med om att utveckla snowboard till en paralympisk sport. Att sen vinna guld var grädden på moset, säger Bibian Mentel-Spee till Paralympic.org.

På herrsidan segrade amerikanen Evan Strong, före Mike Shea och Keith Gabel – ytterligare tre åkare som arbetat aktivt för att få med sporten i Sotji.

IPC presenterar de 50 största idrottshöjdpunkterna från 2014 på hemsidan Paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link