Hoppa till sidans innehåll

IPC:s höjdpunkter 2014 – Slaget om H5-guldet under VM i paracykel

01 DEC 2014 15:45
Nummer 41: Kampen om guldmedaljerna i cykel-VM:s kanske tuffaste klass.
  • Skapad: 01 DEC 2014 15:45

Handcyklingsklassen H5 har utvecklats till den förmodligen tuffaste och jämnaste klassen inom paracyklingen. Toppkandidater som Italiens Alex Zanardi, Sydafrikas Ernst Van Dyk och Hollands Tim De Vries har alla rönt stora framgångar under året. Och rivaliteten har varit stenhård – så pass att Zanardi nyligen jämförde den med den fiktiva boxningsmatchen mellan Rocky Balboa och Ivan Drago i filmen Rocky 4.

– Jag skulle inte vara där jag är i dag om det inte vore för nöjet att få möta så tufft motstånd. Om du inte fruktar din motståndare kommer du inte heller att ta reda på vad det krävs för att träna hårt och få ut det bästa av dig själv, säger Zanardi till Paralympic.org.

Och visst har handcyklingsklassen ett par riktigt starka karaktärer, med intressanta historier. Zanardi själv är en före detta Formel 1-förare medan Van Dyk är en legendar inom både handcykling och rullstolsracing, med bland annat tio Boston Marathon-guld på meritlistan.

Hur gick det då vid årets stora tävling – UCI:s Para-Cycling Road World Championships? Jo, Van Dyk tog hand om guldet före Zanardi i linjeloppet, medan italienaren fick revansch i tempoloppet. De Vries fick nöja sig med brons i båda loppen.

– Jag visste att jag hade tränat hårt och bra. Det var tillräckligt för att vinna tempoloppet, men Van Dyk visade sig vara starkare i linjeloppet, där han slog mig med en liten, men ändå tillräcklig, marginal, säger Zanardi.

Han påpekar även att Tom De Vries är en konkurrent att hålla ögonen på framöver.

– Jag skulle inte bli förvånad om han blir ännu bättre inom den närmsta framtiden.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan Paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link