Hoppa till sidans innehåll

IPC:s höjdpunkter 2014 – Schaffelhubers fem guld i Sotji

18 FEB 2015 11:59
Nummer 20: Tyskan Anna Schaffelhuber blir den andra kvinnan någonsin att vinna alla fem alpina grenar under ett Paralympics.
  • Skapad: 18 FEB 2015 11:59

Fem alpina guld under Paralympics i Sotji ger Anna Schaffelhuber en tjugondeplats på IPC:s lista över 2014 års största idrottshändelser.

Efter att ha säkrat den femte segern berättade tyskan att hon inför Sotji visste att hon hade chans på guld – men att hon aldrig kunde drömma om att ta fem i ett och samma spel.

– För att vinna ett guld krävs det att allt stämmer till 100 procent. Utöver att åka bra behöver du ha en bra dag, rätt förutsättningar, bra skidor – och tur, säger 21-åriga Schaffelhuber till Paralympic.org.

Hon är den blott andra kvinnan i historien att vinna alla fem alpina grenar under ett och samma vinterspel. Kanadensiskan Lauren Woolstencroft gjorde det samma på hemmaplan, i Vancouver 2010.

Schaffelhuber kom till spelen som topprankad i slalom, men det var hennes succé i det inledande störtloppet, där hon med liten marginal slog amerikanskorna Alana Nichols och Laurie Stephens, som satte ton för hennes guldkantade vecka.

– Jag visste att vad som helst kunde hända om den första tävlingen skulle gå bra. Efter störtloppsvinsten tänkte jag att hon hade chans på fem medaljer, men jag hade inga tankar på vilken valör det skulle bli, säger Tysklands coach Justus Wolf.

IPC presenterar de 50 största idrottshöjdpunkterna från 2014 på hemsidan Paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link