Hoppa till sidans innehåll

IPC:s höjdpunkter 2014 – Mentorskap ska ge en jämlikare rörelse

29 DEC 2014 12:03
Nummer 33: IPC:s nya mentorprogram ska öka det kvinnliga deltagandet och ge ett jämlikare ledarskap inom den paralympiska rörelsen.
  • Skapad: 29 DEC 2014 12:03

2004 var ett bra år för jämlikheten inom parasporten. IPC lanserade mentorprogrammet WoMentoring samtidigt som det hände en hel del inom traditionellt ”manliga ”sporter som rullstolsrugby och kälkhockey.

För att succesivt öka antalet kvinnor i ledande positioner i den paralympiska rörelsen lanserade IPC:s Agitos Foundation WoMentoring, med 16 adepter och lika många mentorer, skriver Paralympic.org.

– Numera finns det en omfattande mängd forskning som tydligt visar att alla organisationer – däribland idrottsorganisationer – har stor nytta av jämlik representation på styrelse- och ledningsnivå, säger Helen Rowbotham, konsultchef på CSM Strategic, som är en av mentorerna.

Hon poängterar dock att mentorprogrammet inte kommer att lösa allting, men att det är en del av lösningen. Och det är inte bara på ledningsnivå som mentorskap gör nytta för jämlikheten.

– Mycket av det som händer inom rullstolsrugbyn är tack vare mentorskap. När du har en stark personlighet som agerar förebild och är ute och rekryterar, finns det en chans att andra börjar sträva efter att bli som henne, säger Kevin Orr, huvudtränare för det kanadensiska rullstolsrugbylandslaget.

Han menar att de upplevda riskerna med en intensiv kontaktsport klart vägs upp av fördelarna.

– När kvinnor deltar i vår sport så ser du verkligen hur de förvandlas, inte bara som spelare utan även som personer. De blir självsäkrare, och det är en vacker sak, säger Orr.

Varje dag presenterar IPC en ny höjdpunkt från det gångna året på hemsidan Paralympic.org.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link