Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

IPC: Inget medvetet klassificeringsfusk

15 AUG 2016 11:25
Efter att ha granskat över 80 fall av påstått klassificeringsfiffel, konstaterar Internationella paralympiska kommittén att man inte hittat några bevis för fusk.
  • Skapad: 15 AUG 2016 11:25

Internationella paralympiska kommittén (IPC) bekräftar att man under de senaste 12 månaderna har undersökt 16 potentiella fall av klassificeringsfusk inom simningen.

– IPC behandlar avsiktlig förvrängning (av klassificeringsresultaten) inom all parasport som ett mycket allvarligt brott. Det kan leda till två års avstängning för idrottaren och/eller dennes supportpersonal, säger Xavier Gonzalez, IPC:s verkställande direktör, i ett uttalande.

Under 2015 identifierade IPC Swimming 16 fall där idrottare simmat långsammare under klassificeringsobeservation än vad de gjort i andra lopp – vilket ledde till att IPC undersökte de aktuella klassificeringsbesluten.

Varje fall undersöktes noggrant. Man har bland annat granskat filmer från tävlingar och ytterligare undersökt varje idrottares klassificeringsresultat.

– För att bevisa ett fall av avsiktlig förvrängning måste IPC presentera samstämmiga bevis, som kan uppfylla det juridiska ”bortom rimligt tvivel”. Skillnader i tid behöver inte i sig betyda att en idrottare avsiktligt har underpresterat, inte heller att idrottaren är i fel sportklass. I så fall skulle klassificeringssystemet på ett orättvist sätt missgynna de som förbättrar sina resultat genom hårt arbete och intensiv träning, säger Xavier Gonzalez.

IPC konstaterar att det inte finns några bevis, utöver skillnader i resultat, mot de anklagade simmarna. Och efter en noggrann genomgång av allt material konstaterar man att det inte förekom några fall av medvetet klassificeringsfusk under 2015.

IPC:s tillkännagivande i augusti 2015, där man meddelade att man undersökte ett antal potentiella fall av avsiktligt klassificeringsfusk inom simningen, ledde till att organisationen fick ta emot en uppsjö av granskningsförfrågningar. Sedan dess har IPC granskat över 80 idrottare från 24 länder inom sex olika sporter. Varje enskilt fall har genomgått en intern bedömning. Allt har samordnats av IPC:s medicinska och vetenskapliga chef, som har haft hjälp av organisationens klassificeringschefer, deras rådgivande grupper, internationella klassificerare, medlemmar av IPC:s klassificeringskommitté samt extern expertis.

– Översynen av dessa över 80 ärenden visade inga fall där IPC kunde konstatera medvetet fusk. I många fall bestod anklagelserna av inget mer än grundlösa påståenden, säger Xavier Gonzalez.

Ett antal nationella paralympiska kommittéer har dock, som en del av bedömningen, ombetts komplettera tillgänglig medicinsk diagnostisk information om olika idrottare. Ett antal idrottare har även fått sina klassificeringsbeslut omprövade, helt i linje med rådande regler.

Med bara veckor kvar till Paralympics i Rio har IPC beordrat alla som arbetar med klassificering att vara extra uppmärksamma för att upptäcka eventuella försök till fusk.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link