Hoppa till sidans innehåll
Foto: IPC Aurelie Rivard under VM 2015.

Inför Rio: Rivard siktar på första Paralympics-guldet

11 MAJ 2016 14:51
Simning: Kanadas Aurelie Rivard hoppas ta sitt första Paralympics-guld i höst.
  • Skapad: 11 MAJ 2016 14:51

19-åriga Aurelie Rivard kommer definitivt att gå för sitt första Paralympics-guld i Rio. Rivard, som är regerande världsmästare på 50 och 400 meter fristil (S10), tog ett silver redan i London 2012.

– Jag är mycket mer erfaren och klokare än när jag tävlade i London. Nu vet jag hur det är att tävla i ett Paralympics. Då var jag bara ett barn, häpen över allt runtomkring. Jag insåg inte var jag var, och hade ingenting att förlora. Nu, fyra år senare, har jag mycket mer specifika mål, säger Rivard till Paralympic.org.

Rivard gjorde succé i fjol, med två VM-guld, fem VM-silver och två VM-brons. Dessutom tog hon fyra guld och ett silver under Parapan American Games i Toronto.

– Jag har förbättrat min mentala styrka enormt mycket, och har betydligt bättre självförtroende nu. Allt tack vare träning, engagemang och beslutsamhet. Och så älskar jag att vara en simmare, jag tror helt enkelt att jag är född till det.

Tidigare drabbades hon ofta av ångest inför tävlingar. Ibland resulterade det i rena panikattacker, vilket har krävt mycket arbete och stora ansträngningar.

– Jag hade några väldigt tuffa år, men kan nu säga att det ligger bakom mig. Jag är fortfarande lite känslig, men idag vet jag hur jag ska hantera det.

Under årets EM i Funchal höll hon nerverna i styr och tog hem två guld (400 och 100 meter fristil) och två silver (50 meter fristil  och 200 meter medley). Men trots att hon är en av världens just nu hetaste simmare, håller Rivard fötterna på jorden.

– Mitt land och simningsvärlden anser att jag är en stjärna, men jag vet inte riktigt. Det är inget jag tänker på när jag vaknar på morgonen. Jag är bara en tjej som sysslar med sporten jag älskar på heltid. Och det är rätt häftigt.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link