Hoppa till sidans innehåll
Foto: Getty Images / IPC

Inför Rio: Klassificeringsregler i simning

28 APR 2016 11:32
Det finns en mängd sportklasser att hålla reda på i den paralympiska simningen. Här är en snabbguide till reglerna och de olika klasserna.
  • Skapad: 28 APR 2016 11:32

I alla IPC-sanktionerade simtävlingar delas idrottarna upp i olika ”sportklasser”. Det är klassificeringen som avgör i vilken sportklass en enskild idrottare hamnar i.

Det finns tre huvudgrupper att tävla i, beroende på om man har en fysisk funktionsnedsättning, en intellektuell funktionsnedsättning eller en synnedsättning.

Alla sportklasser har prefixet S eller SB följt av ett nummer. S står för fristil, fjärilssim och ryggsim, medan SB står för bröstsim. Dessutom finns prefixet SM, som inte är en egen sportklass, utan en indexpost som räknas ut efter formeln: (3xS + SB)/4. För klasserna S1-4, som har ett medley med tre discipliner är formeln: (2S + SB)/3.

Fysiska funktionsnedsättningar

Det finns tio olika sportklasser för simmare med fysiska funktionsnedsättningar. Ett lägre nummer indikerar en större aktivitetsbegränsning.

Idrottare med olika funktionsnedsättningar kan tävla mot varandra, eftersom sportklasserna baseras på en funktionsnedsättnings effekt på simningen, snarare än på funktionsnedsättningen i sig.

Därför är det vanligt att simmare tävlar i olika sportklasser. En person kan till exempel tävla i S2 och SB1 (vilket i det här fallet betyder att funktionsnedsättningen påverkar bröstsimmet mer än de övriga disciplinerna).

S1/SB1
Simmare i denna klass sitter normalt sett i rullstol och behöver oftast hjälp av assistenter i sin vardag. Exempel: Simmare med kraftiga koordinationsproblem i både armar och ben. Ett annat exempel är att simmaren inte kan röra benen och bålen, har kraftigt nedsatt funktion i händerna och armarna och tar sig fram genom minimala rörelser från axlarna.

S2/SB1
Exempel: Simmare med stora koordinationsproblem i både armar och ben. Simmare som kan använda armarna utan funktion i händerna. Avsaknad av ben- och bålfunktion.

S3/SB2
Exempel: Personer med hyfsade armtag men utan ben- och bålfunktion simmar i denna klass, liksom simmare som saknar större delen av både armar och ben. Även simmare med koordinationsproblem i hela kroppen.

S4/SB3
Exempel: Personer med viss nedsättning i armstyrka och händer, men utan ben- och bålfunktion, samt personer med koordinationsproblem i benen. Även simmare som helt saknar tre kroppsdelar simmar i denna klass.

S5/SB4
Exempel: Personer med full armstyrka, men utan ben- och bålfunktion, samt personer med koordinationsproblem.

S6/SB5
Exempel: Personer med full armstyrka, fungerande händer och viss bålfunktion (men utan drivande benspark) samt personer med koordinationsproblem som kan gå. Personer som helt saknar två kroppsdelar simmar också i denna klass, precis som kortväxta (< 130 cm för damer och < 137 cm för herrar).

S7/SB6
Exempel: Simmare som har normal arm- och bålstyrka och liten benfunktion, samt simmare som helt saknar två kroppsdelar eller har en halvsidesförlamning.

S8/SB7
Exempel: Simmare som har full armstyrka och viss benfunktion, samt simmare som saknar två kroppsdelar eller en hel arm.

S9/SB8
Dessa simmare startar nästan alltid från pallen. Exempel: Personer med en relativt stor funktionsnedsättning i ena benet, samt personer med väldigt lätta koordinationsproblem eller en amputation ovanför knäet.

S10/SB9
Exempel: Personer med en liten funktionsnedsättning i benen, nedsatt funktion i höftlederna eller två deformerade fötter, samt personer som saknar en liten del av en kroppsdel.

Synnedsättningar 

S11/SB11
Simmare i denna klass kan inte se någonting och är med andra ord blinda. De måste ha svarta simglasögon nar de tävlar och det krävs också att någon nuddar dem i huvudet med en speciell käpp när det är dags att vända eller gå i mål.

Simmarna är totalt blinda eller har en viss förmåga att kunna skilja på ljus och mörker, men man får inte kunna se konturerna på en hand från något håll eller avstånd.

S12/SB12
Detta är den största av de tre synskadeklasserna. Deltagarna kan urskilja en hand upp till en synskärpa på 27/60 och/eller ett synfält på mindre än 5 grader.

S13/SB13
Simmare i denna klass ser bäst av de tre klasserna men klassas som synskadade. Synskadan ska vara från 2/60 till 6/60 och/eller ett synfält som är större än 5 grader men mindre än 20.

Intellektuella funktionsnedsättningar

S14/SB14
Simmare med en dokumenterad intellektuell funktionsnedsättning i enlighet med internationella regler från WHO, World Health Organisation, och med ett IQ lägre än 75.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link