Hoppa till sidans innehåll

Inför Rio: Jonas Jacobsson gör sitt tionde Paralympics

05 AUG 2016 10:27
Tidernas bästa sportskytt gör sitt tionde raka Paralympics. Här berättar Jonas Jacobsson om karriären och drivkrafterna.
  • Skapad: 05 AUG 2016 10:27

Jonas Jacobsson har vunnit medaljer i nio raka Paralympics (1980-2012). Med 17 guld, fyra silver och nio brons är han den överlägset mest meriterade sportskytten i världen. Här svarar han på tre frågor från IPC inför hans tionde raka sommarspel.

Vad fick dig att börja med sportskytte?
– Hela min familj, båda mina föräldrar och mina två bröder, har sysslat med skytte, så det kändes naturligt att börja med det, säger Jonas Jacobsson.

Vilket är det mest minnesvärda ögonblicket i din karriär?
– Det är inte lätt att välja ett. Det finns flera, men jag kan inte riktigt välja ut ett. Det första paralympiska guldet, 1980, är ett, Paralympics i Aten 2004, där jag vann samtliga fyra guld, är ett annat.  Det senaste guldet, i London 2012, är också speciellt, eftersom jag hade både min fru och mina föräldrar på läktaren. Mina föräldrar hade inte sett mig tävla i Paralympics på 25 år, och det var första gången min fru såg ett Paralympics.

Vad har drivit dig att fortsätta tävla under så många år?
– Jag har redan slutat ett par gånger! Jag skulle sluta efter London, men vi har ett riktigt bra, ungt lag på gång i Sverige. Så för mig är det intressant att försöka hjälpa dem att få en bra Paralympics-upplevelse. Det är nog vad som har drivit mig den här gången. Efter London kändes det knappt som att vi hade någon framtid med det svenska paralympiska skyttelandslaget, men nu har vi hittat några riktigt bra utövare, och det känns väldigt bra att se dem slå igenom nu. Annars har vi alltid haft en bra laganda, så det är förmodligen den som har fått mig att fortsätta.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link