Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Luc Percival Photography USA:s Roy Perkins under fjolårets VM i Glasgow.

Inför Rio: Introduktion till simning

21 APR 2016 14:26
Simning är en av de största och populäraste sporterna på det paralympiska programmet.
  • Skapad: 21 APR 2016 14:26

Simningen har funnits med sedan Paralympics början och har under årens lopp utvecklats till en av de mest utmanande, spännande och populära sporterna på det paralympiska programmet.

Simmarna tävlar i fristil, bröstsim, medley, ryggsim och fjäril på distanser mellan 50 och 400 meter. Dessutom arrangeras stafetter på 4x100 meter frisim och medley, samt 4x50 meter freestyle. I Rio blir det totalt 152 medaljevent inom simningen.

Den paralympiska simningen använder samma regler som Internationella Simförbundet (FINA), med några få modifikationer.

I Paralympics använder man, precis som i OS, alltid 50-metersbassänger. I varje event tävlar man i heat med åtta simmare åt gången, där de åtta snabbaste per klass går till final.

Inga proteser eller hjälpmedel är tillåtna i bassängen, och deltagarna får inte använda något som kan underlätta deras hastighet, uthållighet eller flytförmåga.

Deltagare med synnedsättning kan ta hjälp av en ”tapper”, det vill säga en lång stav som en coach eller annan ledare använder för att röra vid idrottaren när det är dags att vända eller gå i mål.

Simmare i S/SB11 måste använda en tapper och svärtade skyddsglasögon, medan det är valfritt för de som simmar i S/SB12 och S/SB13.

I klasserna S3 och S4 tävlar man i 150 meter medley, utan fjärilsim.

I de fem stafetterna använder man ett poängsystem, som gör att simmare från olika klasser kan tävla tillsammans. Vare klass är värd sitt motsvarande nummer, så en simmare i S6 ger sex poäng medan en SB12:a ger tolv poäng. I herrarnas och damernas 4x100 meter fristil och medley är maxpoängen 34, och i den mixade 4x50 meter fristil är maxpoängen 20.

Det finns tio olika tävlingsklasser för simmare med en fysisk funktionsnedsättning, 1-10, där ett lägre nummer betyder en större funktionsnedsättning.

Simmare med synnedsättning tävlar i klasserna 11-13 och simmare med intellektuell funktionsnedsättning tävlar i klass 14.

Tävlingsklasserna har ett prefix i form av S, SB eller SM. S står för fristil, fjärilsim och ryggsim, medan SB står för bröstsim. SM-beteckningen används för idrottare som tävlar i enskilda medley-lopp. Det är inte en egen klass, utan en indexpost baserad på kombinationen mellan S och SB.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link