Hoppa till sidans innehåll

Inför Rio: Introduktion till rullstolsfäktning

06 SEP 2016 23:49
I rullstolsfäktning tävlar man i tre grenar: värja, florett och sabel.
  • Skapad: 06 SEP 2016 23:49

Rullstolsfäktningen utvecklades av Sir Ludwig Guttmann, som också grundade Paralympics. Sporten introducerades under Stoke Mandeville Games i Storbritannien 1952, och fanns även med på det allra första Paralympics-programmet, 1960. I Rio blir det totalt 14 medaljevent fördelade på grenarna värja, florett och sabel.

Startposition
I rullstolsfäktning är deltagarnas rullstolar stadigt fastsatta i en metallram. Fäktarna börjar med klingorna i ”en garde”-position, och håller dem så tills domaren ger klartecken att matchen kan börja.

Grenarna
* Värjan är det tyngsta och hårdaste vapnet, med en vikt på 770 gram. Deltagarna får poäng när de (med värjans spets) träffar motståndarens kropp någonstans ovanför midjan.

* Floretten är lättare och med flexibel. I florettgrenen får man bara poäng om man träffar motståndarens torso (och alltså inte armarna eller huvudet).

* Sabeln är kort med ett flexibelt blad. I sabelgrenen får man, till skillnad från de andra grenarna, poäng även när man träffar med eggen, den platta sidan eller bladets baksida.

Poängen
Ett elektroniskt poängsystem registrerar alla träffar. I poule-matcherna vinner den fäktare som först når fem poäng, eller den fäktare som har högst poäng efter tre minuter.

I direktelimineringsrundorna vinner den som är först till 15 poäng, eller har flest poäng efter nio minuter (3 x 3 minuter).

I lagmatcher består varje lag av tre fäktare. Alla fäktare möter varandra i 3-minutersmatcher. Det lag som först når 45 poäng, alternativt har flest poäng när tiden är ute, vinner matchen.

Sportklasserna
I Paralympics tävlar man i två olika sportklasser:

* I klass A har deltagarna god bålkontroll, vilket ger dem möjlighet att explosivt böja sig framåt och i sidled för att attackera eller parera en attack.

* I klass B har deltagarna en funktionsnedsättning som påverkar både benen och bålen eller fäktarmen.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link