Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Inför Rio: Introduktion till goalball

31 MAJ 2016 11:03
Goalball finns med på det paralympiska programmet för elfte gången.
  • Skapad: 31 MAJ 2016 11:03

Goalball spelas av idrottare som är blinda eller har en synnedsättning. Sporten utvecklades i mitten på 1940-talet, främst som ett sätt att rehabilitera krigsveteraner som förlorat synen under andra världskriget.

Alla spelare bär ögonbindel för att det ska bli så rättvist som möjligt. I internationella tävlingar måste deltagarna vara blinda, vilket betyder att de har max 10 procent av full syn. Varje lag har sex spelare, men med endast tre spelare på planen åt gången.

Det huvudsakliga målet i goalball är, som namnet antyder, att kasta bollen förbi motståndarna och in i deras mål.

Spelplanen är lika stor som en volleybollplan, det vill säga 18 meter lång och 9 meter bred. Målen sträcker sig över hela kortsidorna. Planens linjer tejpas, så att spelarna ska kunna känna var de är på planen.

Bollen, som väger 1,23 kilo och har en omkrets på cirka 76 centimeter, innehåller en bjällra, för att spelarna ska kunna höra och spåra dess rörelser.

Endast spelarna på planen och domarna får prata eller föra oväsen under spelets gång. Coacher, lagkamrater på bänken och publiken måste vara helt tysta, så att spelarna kan höra och lokalisera bollen.

Goalball spelas med två domare, samt fyra måldomare, som håller sig vid spelplanens hörn. Måldomarna avgör ifall bollen är inne eller inte, samt hämtar bollen när det blir mål.

När en spelare i det försvarande laget rör vid bollen har den 10 sekunder på sig att kasta tillbaka den. Tar man för lång tid på sig döms det straff – och då ska försvararen ensam försöka skydda det nio meter breda målet.

Andra saker som resulterar i åtgärd från domarna är hög boll, lång boll, för mycket oljud och spelfördröjning. Spelarna får inte heller röra sin ögonbindel.

Goalball fanns med som uppvisningssport på Paralympics i Heidelberg 1972, och gjorde sin officiella Paralympics-debut i Toronto 1976. Sedan dess har sporten funnits med på samtliga paralympiska sommarspel. Damklassen introducerades i New York 1984.

Det första världsmästerskapet hölls i Vocklamarck, Österrike, 1978. Internationella Blindsportsförbundet (IBSA) är sportens styrande organ, och arrangerar världsmästerskap vart fjärde år.

Användbara länkar:

IPC:s goalballsida

IBSA:s goalballsida

Goalball i Paralympics 2016

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link