Hoppa till sidans innehåll

Inför Rio: Introduktion till boccia

26 AUG 2016 11:45
För nionde gången finns boccia med på det paralympiska programmet.
  • Skapad: 26 AUG 2016 11:45

Boccia är en strategi- och precisionssport som ursprungligen utvecklades för personer med cerebral pares. Idag utövas sporten även av spelare med funktionsnedsättningar som påverkar motoriken.

Boccia spelas på en avlång spelplan med plan, slät yta. Spelarna kastar eller rullar färgade klot, och försöker att komma så nära det lilla målklotet som möjligt. När alla klot är kastade räknar man poängen – har man ett klot närmast får man en poäng, två klot två poäng och så vidare.

Varje spelare eller lag har sex klot per omgång. I individuella matcher och parmatcher spelar man fyra omgångar och i lagmatcher sex omgångar.

I Rio blir det sju medaljevent i boccian (alla klasser spelas i mixformat, och inkluderar alltså både damer och herrar):

* BC1, BC2, BC3 och BC4 (individuella klasser)
* BC1/BC2 (lagspel)
* BC3 och BC4 (par)

Boccia och goalball är de enda sporterna i Paralympics som inte har en motsvarighet i OS. Boccia styrs av BISFed (Boccia International Sports Federation).

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link