Hoppa till sidans innehåll

Inför Rio: Bordtennisens sportklasser

19 AUG 2016 14:08
I Paralympics bordtennis finns det elva olika sportklasser.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2016 14:11

I sportklass 1-10 tävlar spelare med fysiska funktionsnedsättningar, medan klass 11 är för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar. I klass 1-5 tävlar man i rullstol.

Sittande klasser (1-5)

1. Spelaren saknar sittbalans och har en väsentligt påverkad spelarm, till exempel på grund av tetraplegi, och använder ofta den andra armen för att hålla balansen.

2. Spelaren saknar också sittbalans, men har en måttligt påverkad spelarm. Precis som i klass 1 tejpar spelarna ofta fast racketen på grund av begränsad greppfunktion i handen.

3. Spelaren här har full armfunktion och kan manövrera rullstolen med bibehållen balans i överkroppen. Klassen imkluderar många spelare med ryggmärksskador eller neurologiska sjukdomar, som till exempel cerebral pares.

4. Spelaren har viss sittbalans och fullt funktionella armar och händer. Kan röra sig framåt för att möta motståndarens serve.

5. Spelaren har normal sittbalans, och full arm- och handfunktion – och kan sträcka sig ut åt sidorna för att träffa bollen. Klassen inkluderar bland annat idrottare med ryggmärgsskador.

Stående klasser (6-10)

6. Spelaren har en funktionsnedsättning som påverkar både armar och ben. Klassen inkluderar bland annat spelare med ataxi, atetos eller hypertoni som påverkar benen och spelarmen. Funktionsnedsättningarna påverkar både balansen och kvaliteten på servarna.

7. Spelaren har betydande funktionsnedsättningar i båda benen eller spelarmen, alternativt måttliga funktionsnedsättningar i både armar och ben. Här återfinns till exempel spelare som har amputerat båda armarna ovanför armbågarna.

8. Spelaren har måttligt nedsatt benfunktion eler måttligt nedsatt funktion i spelarmen.

9. Spelaren har en ”mild” funktionsnedsättning i benen eller spelarmen. Här återfinns även spelare med en betydande nedsättning i armen som inte håller racketen – vilket bland annat påverkar serven.

10. Spelaren har en relativt ”mild” funktionsnedsättning, som till exempel en stel vrist eller handled. Spelare med kortväxthet kan också tävla i klassen.

Intellektuella funktionsnedsättningar (11)

11. Spelaren har problem med till exempel mönsterigenkänning, sekvensering eller minne, eller har en långsammare reaktionstid.

Mer info:
IPC:s klassificeringssida
ITTF:s klassificeringssida

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link