Hoppa till sidans innehåll
Foto: Laura Godenzi, IPC Världsmästaren Fernando Fernandes siktar på första Paralympics-guldet i höst.

Inför Rio 2016: Parakanotens historia

10 MAR 2016 14:15
Parakanot är en relativt ny sport, men har vuxit snabbt under det senaste decenniet.
  • Skapad: 10 MAR 2016 14:15

För första gången någonsin kommer Paralympics att inkludera parakanot på programmet, vilket gör 2016 till en milstolpe för sporten.

I parakanot tävlar man med kajaker eller va’a-kanoter. I Rio finns dock bara kajak med på programmet.

Redan för 4000 år sedan använde eskimåer på Grönland kajaker för att fiska. Sporten parakanot är dock relativt ny, och har vuxit fram på allvar först efter millennieskiftet.

Det har länge funnits idrottare med funktionsnedsättning som har paddlat, men det är först under 2000-talet som Internationella kanotförbundet (ICF) har drivit frågan om inkludering i programmet ”Sport for all”.

Under 2009 initierade ICF och Internationella Va’a-förbundet (IVF) ett utvecklingsprogram för att göra kanot mer populärt bland parasportare. Samma år fanns parakanot med som uppvisningssport, med elva deltagande nationer, på ICF:s kanot VM i Kanada.

Redan året efter hölls det första officiella ICF-världsmästerskapet i parakanot, i Poznan, Polen. 28 nationer deltog, och man tävlade i 200 meter kajak och va’a, uppdelat i tre klasser – A, LTA och TA. Flera av sportens stora stjärnor idag, som Österrikes Markus Swodoba och Brasiliens Fernando Fernandes Padua, vann sina första guld under mästerskapet.

Samma år beslutade IPC att parakanot skulle inkluderas i det paralympiska programmet. I februari 2015 meddelade organisationen dock att endast kajakklassen kommer att finnas med i Rio, och i samband med det tog man även fram ett helt nytt klassificeringssystem för sporten (läs mer om det här).

Under fjolårets VM i Milano, Italien, kvalificerade sig länder som Australien, Brasilien, Storbritannien, Tyskland och Österrike till Paralympics i Rio. Fler nationer har chansen att kvala in under årets VM, som hålls i tyska Duisburg i maj.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link