Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karl Nilsson

Hyllar Sverige: "Finns stor passion för parasport"

04 APR 2017 09:15
Sir Philip Craven, ordförande för den Internationella Paralympiska Kommittén är väldigt positiv till ett eventuellt OS och Paralympics i Sverige 2026.
  • Skapad: 04 APR 2017 09:15

I januari presenterade Stockholm stad en utredning om att Stockholm och Sverige ska arrangera OS och Paralympics år 2026. Den internationella Paralympiska kommitténs ordförande, Sir Philip Craven, är positiv till förslaget. 
– Det finns en stor passion för parasport i Sverige, ett land som alltid har varit långt framme i de här sammanhangen, säger Craven. 

En av frågeställningarna är avståndet från Stockholm till Åre och Falun där de flesta av grenarna är tänkta att hålla till.
–Jag misstänker att ni inte kommer att bygga järnvägar för höghastighetståg kors och tvärs genom landet som man gjorde inför Peking-OS, men se det så här - de utmaningar som en svensk ansökan står inför kan man lika gärna kalla möjligheter, säger Craven. 

Förra gången SOK (Sveriges olympiska kommitté) visade intresse för ett svenskt värdskap för OS och Paralympics var inför vinterspelen 2022. Då röstades planerna ner av Stockholms kommunfullmäktige. 
–Det handlar om att få alla att inse vad Paralympics och OS handlar om. Det handlar om något större än bara idrott, om en anda där människor möts, knyter band och kommer närmare varandra. Jag är säker på att ett OS och Paralympics i Sverige skulle bidra till ett enormt engagemang. 

  • I januari presenterade Stockholms stad en utredning vars huvudbudskap gick ut på att Stockholm skulle kunna stå värd för OS och Paralympics 2026. Men än kvarstår flera detaljer innan en formell ansökan kan komma att lämnas in. 
  • Hösten 2017 behandlas ansökningsplanerna i riksdagen. I höst kommer även IOK att presentera ett mer detaljerat ansökningsunderlag.  
  • Våren 2018 tar SOK och Stockholms stad beslut om Stockholm ska skicka in en OS-ansökan. I september 2019 tillkännager IOK vilket land som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. 

  • Bland de länder som har visat intresse finns Norge, Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, Kazakstan, Japan, Kanada och USA
Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link