Hoppa till sidans innehåll

Hon blir Sveriges fanbärare: ”Hedrande”

07 SEP 2016 02:21
Simstjärnan Maja Reichard, 27, blir Sveriges fanbärare vid invigningen av Paralympics på Maracanã i Rio de Janeiro. Hon blir därmed den första kvinnliga idrottaren på 14 år att tilldelas den ärofyllda uppgiften.
  • Skapad: 07 SEP 2016 02:21

Under onsdagen invigs Paralympics på välkända Maracanã i Rio de Janeiro. Efter en längre tids spänd förväntan står det nu klart att det blir Maja Reichard som då får äran att bära den svenska fanan.

Senast en kvinnlig idrottare tilldelades uppgiften var under spelen i Barcelona 1992 då Marie-Louise Andersson bar fanan. Sedan dess har elva män i rad, räknat på både sommar- och vinterspel, fått den ärofyllda förfrågan.

Den bärs dock fanan åter igen av en kvinna.

Den 25-åriga simmerskan tog guld på 100 meter bröstsim under spelen i London 2012 – och har under karriären varit nominerad till Jerringspriset inte mindre än tre gånger.

– Det var väldigt hedrande att få den här frågan. Jag älskar att jag får vara en förebild för andra, det betyder väldigt mycket för mig. Jag älskar min simning och det jag håller på med, men att få vara en förebild är det största man kan vara, säger hon till SVT Sport.

Reichard går in i Paralympics redan under torsdagen, som är den första tävlingsdagen. Klockan 11.16 (lokal tid) simmar hon då försök på 100 meter fjäril.

Stockholmskan, som tävlar inom samtliga fyra simsätt, har sedan tidigare även vunnit VM tre gånger och tagit fyra EM-guld.

Under invigningen i London var det veteranskytten Jonas Jacobsson som bar den svenska fanan – och vid vinterspelen i Sotji 2014 var det Jalle Jungnell. 

Skribent: Niclas Norlindh
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link