Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karl Nilsson Helene Ripa under kanot-VM i Tyskland.

Helene Ripa om Rio: ”Det är lite overkligt”

01 JUN 2016 12:02
Helene Ripa gör sitt tredje Paralympics i höst – i en helt ny sport. Här berättar hon om sin hemliga kanotsatsning och förväntningarna på spelen i Rio.
  • Skapad: 01 JUN 2016 12:02

För två veckor sedan tog sig Helene Ripa till final på 200 meter (KL3) under kanot-VM i Duisburg, Tyskland. Därmed säkrade hon en svensk kvotplats till Paralympics i Rio. I måndags blev hon officiellt uttagen till den svenska Paralympics-truppen.

– Det känns förstås stort och hedrande. Att jag lyckats ta mig till ett tredje Paralympics är lite overkligt, men en prestation som jag är oerhört stolt över. Glädjen efter min grymma semifinal tar jag med mig framöver. Det känns dessutom extra roligt att jag som första paraidrottare någonsin får representera Sverige och den svenska fanan i kanot, en för Paralympics helt ny gren, säger Helene Ripa.

Hon gjorde paralympisk debut redan 1992 – i simning. I Sotji 2014 ställde hon upp i skidor, där det blev guld på 15 kilometer och silver i mix-stafetten, tillsammans med Zebastian Modin. Och nu är det alltså dags för tredje spelet – i ytterligare en ny idrott. För många kom Paralympics-platsen som en stor överraskning, och det beror på att Helene medvetet hållit sin satsning hemlig.

– Det har varit ett strategiskt beslut från min sida att inte prata om eller gå ut med det. Det är omöjligt att veta hur bra man kan bli i en helt ny sport och med tanke på den korta tid jag hade på mig så var det avgörande att jag fick göra detta i lugn och ro, utan press utifrån. Detta var min resa och ingen annans, berättar Helene.

Hon köpte sin kanot så sent som i juli 2015, och tränade till en början mest som ett komplement till skidorna.

– I samband med en parakanot-träff efter sommaren väcktes tanken på att börja tävla i kanot, mycket tack vare det positiva och engagerade stödet som jag fick från Kanotförbundet och deras parakanotsektion. Min första sprinttävling var Höstregattan i september förra året.

Tanken på att försöka kvala till Rio dök upp under hösten, och under hela vintern, parallellt med skidtävlandet, har hon tränat hårt – både i paddelmaskinen och på vatten, så fort isen smält undan.

– Eftersom det i år var ett mästerskapsfritt år på längdsidan så kändes det motiverande och utmanande att testa något nytt. Det är en satsning som jag gjort i samråd med min tränare och förbundskapten Andreas Domeij, en satsning som vi båda tror ska gynna mig även som skidåkare. Att variera träningen tror jag på, så länge det handlar om samma muskelgrupper. Den stora utmaningen är explosiviteten som krävs, både i tränings- och tävlingssammanhang, eftersom den enda distansen i dagsläget är 200 m.

Du har redan varit med i Paralympics som simmare och skidåkare. Vad tar du med dig för lärdomar och erfarenheter från de spelen?

– Barcelona var länge sedan… Från Sotji tar jag med mig styrkan och förmågan att kunna hitta lugnet och självförtroendet. Vetskapen om att jag kan vara bäst när det gäller, att jag kan prestera som bäst när det gäller som mest. Det finns en alldeles speciell känsla i det, en trygghet som är minst lika viktig som all den träning du lägger ner. Kanot är en helt ny idrott för mig och det gäller att kunna överföra och hitta den känslan även där. Semifinalen på VM är ett lopp som jag tar med mig, där jag presterade på topp med ett fokuserat lugn.

Vad har du för förväntningar på Rio, när det gäller insats, placering och upplevelse?

– Den första och kanske största utmaningen är avklarad – att kvala till Rio genom att mot alla odds ta mig till final på VM. Nu kommer jag fokusera till hundra procent på att utveckla min paddelteknik, styrka och protes för att kunna paddla fort. Jag känner att det finns utvecklingspotential, hur mycket är svårt att säga. Väl på plats i Rio vill jag njuta av stämningen och känna mig trygg i att jag gjort vad jag kan. Det känns inte rättvist mot mig själv att prata om placeringsmål i dagsläget, jag vill göra en prestation som jag kan var nöjd och stolt över.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link