Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Helene Ripa: ”Min form är på uppåtgående”

20 FEB 2014 09:15
Inför Sotji: Guldhoppet Helene Ripa vässar Paralympics-formen i Sunne.
  • Skapad: 20 FEB 2014 09:15

Med mindre än tre veckor kvar till Paralympics i Sotji har längdskidåkaren Helene Ripa flytt Stockholm till förmån för sitt torp i värmländska Sunne.

– Det är på grund av snöläget i Stockholm. Här finns det möjlighet att träna bra, dels i Torsbys skidtunnel och dels i Lekvattnet, som ligger 30-40 minuter bort med bil, förklarar Helene Ripa.

Inför Sotji arbetar hon på distans för att minimera smittorisken från kollegor.

– Men det handlar också om att undvika stress. Nu kan jag lägga upp min träning och mitt arbete som jag själv vill.

Men på måndag bär det av till Ridnaun i Italien, där landslagsåkarna ska acklimatisera sig till höjden och finslipa de sista tekniska detaljerna inför Paralympics.

– Min form är på uppåtgående, jag känner att jag är på väg åt rätt håll. Jag har haft en lite knackig säsong, med en seg förkylning i december, som gjorde att jag missade världscuppremiären i Kanada, och sedan ytterligare förkylning i slutet av januari. Men nu har jag fått några riktigt bra veckor. Jag har tävlat lite och det känns bra.

För Helene kommer 15 kilometer klassiskt vara Sotjis höjdpunkt och hennes största chans till medalj. Men konkurrensen är stor.

– Svåraste konkurrenten är definitivt ukrainskan Oleksandra Kononova, men också hennes landsmaninna Julia Batenkova. Det finns dessutom en hel del duktiga ryskor. Några har jag knappt tävlat mot, så har inte samma koll på dem.

I de övriga loppen hoppas Helene prestera på topp, utan att nämna några placeringsmål. En nyckelfaktor för att lyckas är att hon får vara frisk under de sista uppladdningsveckorna.

– Och sen under själva tävlingsdagen gäller det att kroppen och psyket är pigga, men också att jag har bra material och att vädret är på min sida. För min del får det gärna vara lite svårvallat eftersom jag är så stark i stakningen.  

Måndagen den 10 mars gör Helene Ripa Paralympics-debut på favoritsträckan 15 kilometer klassiskt.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link