Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karl Nilsson

Guldhjälten: ”Det handlar om att tro på sig själv”

21 MAR 2014 15:02
Några dagar efter Paralympics i Sotji har Helene Ripa börjat smälta intrycken. Läs vad Sveriges guldmedaljör har att säga om succéloppet, firandet och framtiden.
  • Skapad: 21 MAR 2014 15:02

I måndags var Helene Ripa tillbaka på svensk mark, och hon möttes av jubel när hennes nära och kära väntade med blommor och ballonger på Arlanda flygplats.

– Det var skönt att äntligen kramas med många av dem som stöttat mig i min satsning, säger Helene Ripa.

Redan dagen efter var hon tillbaka på jobbet, där hon firades ytterligare med svenska flaggor, champagne och tårta.

– Sedan dess har jag hunnit med en romantisk middag med Ronnie, fika med barnen och svärföräldrarna samt suttit i tv-soffan. Och i helgen blir det en heldag med mina systrar och mormor, berättar Helene Ripa.

Helene Ripa

Helene Ripa efter guldet på 15 kilometer klassiskt. Foto: Martin Mauclér

Hon har även fått massor med gratulationer via brev och sociala medier. Och folk har satt upp små skyltar i Tungelsta, där hon bor – en säger kort och gott ”Guldbyn”.

– Tack alla, det är helt otroligt! Det är svårt att ta in att jag lyckats med det som varit mitt mål sedan jag började satsa på skidor. Från de första trevande försöken för flera år sedan till att stå på Laura-stadion och vara en av dem som skulle representera Sverige på Paralympics.

Hon menar att det var offensivt satsat att i princip fokusera på ett enda lopp – medveten om att hon hade störst chans till medalj på 15 kilometer klassiskt.

– För att lyckas med det måste verkligen allt stämma – kroppen, huvudet, skidorna, föret och protesen. Och att det var första loppet gjorde det ännu större – du har bara en chans att sätta det, inget "komma-gång-race". Det svårt att förstå att jag klarade det – jag är så otroligt stolt över min prestation.

Hon lyfter fram sin man Ronnie som en de viktigaste orsakerna till framgångarna.

– Han har löst de tekniska bitarna, stöttat och tränat med mig. Det låter som en klyscha, men utan honom hade jag inte stått högst upp. En annan viktig del är att jag fått ta del av den professionalitet och kunskap som finns i längdlaget och förbundet. Att Fredrik, Anna Maria, Anders, Martin, Mats och alla de som varit med på resan helhjärtat trott på mig och med fingertoppskänsla guidat mig genom fram- och motgångar och skapat förutsättningar för bra träningsmöjligheter, med bland annat upplägg och läger. Sammanhållningen, elittänket och glädjen slår allt!

Men den främsta anledningen till succén är att Helene dagarna innan loppet hittade tillbaka till det lugn, den trygghet och det självförtroende som hon hade saknat tidigare under säsongen.

– Och med det också känslan av att jag skulle göra mitt lopp och det bästa race jag någonsin gjort. Form sitter mycket i huvudet. Det handlar om den inre styrkan att tro på sig själv, att ha självförtroende.

Helene Ripa

Helene Ripa på väg mot mål på Laura skidstadion. Foto: Martin Nauclér

I början av säsongen var det inte mycket som gick Helenes väg och ett tag började hon nästan vackla, men de sista veckorna inför spelen vände det.

– Jag fick några bra veckor med ordentlig träning och tävlingar, och jag kände att jag var på väg åt rätt håll. Väl på plats i Sotji föll allt på plats, men facit kom först efter målgång. Jag var där jag ville var både i kropp och knopp – i absolut bästa form.

Att satsa så hårt inför ett sedan länge uppsatt mål, och sedan klara av det på bästa möjliga sätt, innebär givetvis en stor mental urladdning. Så just nu försöker Helene mest att landa i vardagen igen.

– Gällande nya idrottsliga mål så tänker jag inte sluta, men har inte heller satt några nya mål. Har funderingar på att variera min träning och komplettera med mer mountainbike och kajak – dels för att bli starkare, men även för att behålla glädjen. Men vid en eventuell satsning mot ett nytt uttalat mål kommer jag att gå in för det till 100 procent – allt annat vore ett hån mot mig själv och idrotten. Jag kommer att fortsätta så länge jag tycker det är roligt, motivationen finns och kroppen håller.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link