Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ett år kvar till Paralympics i Peyongchang

09 MAR 2017 12:08
Med exakt ett år kvar till de paralympiska vinterspelen i Peyongchang väljer IPC:s ordförande Sir Philip Craven att lyfta framtidens superstjärnor.
  • Skapad: 09 MAR 2017 12:08

Idag är det exakt ett år kvar till Paralympics i Peyongchang – som kommer att bli det största vinterspelet hittills, med sex sporter, 80-medaljevent och 670 idrottare från 45 nationer. Just nu finns det dessutom fler och större talanger än någonsin i samtliga idrotter, menar IPC:s ordförande Sir Philip Craven.

– Det här året har vi redan fått uppleva fantastiska världsmästerskap och världscuptävlingar i alpint, snowboard, skidskytte och längdskidor, med ett antal nya talanger som verkligen har rört om i grytan. Konkurrensen är tuffare än någonsin, med idrottare som höjer ribban när det gäller prestandan, säger Sir Philip Craven i ett uttalande till Paralympic.org.

Han menar att ett antal ungdomar, som varit med och tävlat ett tag, nu börjat plocka pallplatser mer frekvent. Samtidigt har vissa idrottares flera år långa dominans brutits, vilket gör att det blir svårare att förutse resultaten i tävlingarna – och mer spännande för publiken.

Sir Philip nämner ett antal unga idrottare som han ser fram emot att se i Peyongchang.

– I den alpina skidåkningen är det främst en trio tonåringar som verkligen har gjort intryck på mig. 17-årige sitskiåkaren Jeroen Kampschreur var en åskådare under Sotji 2014, och samma år var han med på ett av IPC:s utvecklingsläger. Idag är han trefaldig världsmästare.

– Storbritanniens Millie Knight, 18 år, gjorde paralympisk debut i Sotji, men kommer nu att åka till Peyongchang som regerande världsmästare i synskadeklassen.

– Bara 16 år gammal, och yngst av de tre, är Frankrikes Arthur Bauchet. Men han har varit en riktig uppenbarelse i herrarnas stående klass det här året, och har tagit två VM-guld.

Även inom längdskidåkningen och snowboarden finns det ett antal supertalanger, menar Sir Philip.

– Österrikes längdåkare Carina Edlinger är bara 18 år men vann två VM-guld i Finsterau förra månaden. Holländska snowboardåkaren Chris Vos är en fenomenal talang. Det finns väldigt få 19-åringar som kan skryta med fyra VM-guld, men han är en av dem, och han kommer nog att vara väldigt sugen på att lägga till ett paralympiskt guld till medaljsamlingen nästa år.

Inför Paralympics 2018 kommer Peyongchang att stå värd för ett antal stora tävlingar. Den här veckan drar VM i rullstolscurling igång. Dessutom väntar världscuptävlingar i alpint, snowboard, längdskidor och skidskytte – samt VM i kälkhockey.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link