Hoppa till sidans innehåll

Efter otäcka skadan: "Bryter hellre ryggen igen"

19 APR 2017 04:13
Ett felskär och turneringen var över. Dagen efter är det trots allt en positiv och målmedveten lagkapten vi träffar. ”Operation så snabbt som möjligt så är jag tillbaka till nästa säsong”, säger 48-åringen.
  • Skapad: 19 APR 2017 04:13

Fem minuter in i tredje perioden mot Tyskland skedde det som inte fick ske. Lagkaptenen, Peter Ojala, blev liggandes på isen i stora smärtor efter att ha dragit axeln ur led. 

– Jag bryter hellre ryggen igen än att uppleva den smärtan, säger Ojala dagen efter skadan. 

Allt såg annars så bra ut. Peter spelade i stort sett konstant och Sverige hade bra koll på matchen. I en hastig sväng kom plötsligt ett felskär och när Ojala skulle ta emot sig med den högra armen klarade inte axeln av trycket. 

– Jag hörde direkt att där gick axeln. Det kändes hur bra som helst fram till dess. Jag kände mig outtröttlig, säger Ojala. 

Som under matchen spelade utan sitt skydd för just den högra axeln som för åtta veckor sedan hoppade ur led för första gången. Det var många som då trodde att VM i Sydkorea var ett dött lopp men 48-åringen visade under 8 veckors rehab vilken järnman han är. 

– Läkaren sa till mig att den skulle vara i stilla läge i fyra veckor men det fanns ju inte på kartan. Jag sa till honom att dra rätt skiten så löser jag resten. Det var en kamp mot klockan och det är ganska otroligt att jag har kunnat spela alla matcher fram tills nu, säger han. 

Vad var det som gick genom skallen när du blev utburen? 
– Det enda som fanns i huvudet var matchen. När jag låg bakom ismaskinen hörde jag att det blev mål och frågade läkaren vilka det var som hade nätat. Han sa till mig att jag inte skulle bry mig – då blev jag vansinnig. Tolken fick springa ut och kolla och lättnaden när han sa att det var vi som gjort mål var underbar.  

Till Ojala och Sveriges lättnad slutade matchen med en mycket stark 2–0-seger vilket innebär att Sverige håller sig kvar i Paraishockeyns A-grupp för första gången på många många år. 

– Vi har åkt jojo upp och ner i grupp A och B i flera år men äntligen håller vi oss kvar. Vi har en fantastiskt sammanhållning i truppen och ledarna kompletterar varandra bra vilket sprider ett lugn i laget. 

Nu återstår det en match i Sydkorea, en match där en direktplats till Paralympics står på spel. Sverige får då klara sig utan sin snart 49-årige lagkapten som istället får hålla sig i båset. 

– Det är det värsta jag vet att stå där, jag blir mer förbannad där en på isen. Jag tror dock att grabbarna kan surfa vidare på vinsten från Tysklandsmatchen. Vi vet att lagen tycker att det är jobbigt att möta oss. 

För Ojalas del väntar operation så snabbt som möjligt för att kunna rehaba inför nästa säsong. Och trots att han fyller 50 år nästa säsong finns det inte en tanke på att lägga av. 

– Vad ska jag göra annars, idrotten betyder hur mycket som helst för mig – både före och efter olyckan. Nu blir det operation så snart som möjligt och full fokus på rehab så är jag tillbaka nästa säsong igen. 

– Det vore fint att fira 50 år med ett Paralympics. 

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link