Hoppa till sidans innehåll

Anna-Carin Ahlquist: ”Nu ska allt falla på plats”

24 AUG 2016 10:01
Bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist tog guld och silver i London. Här berättar hon om förberedelserna inför Rio – och vad som krävs för ytterligare en succé.
  • Skapad: 24 AUG 2016 10:01

Hur är känslan inför Rio?
– Det går fort, det börjar närma sig nu. Jag har ju känt att det varit fyra år kvar, och så helt plötsligt handlar det bara om dagar. Anspänningsnivån höjs, jag går in i min egen bubbla och gör mina egna grejer. Paralympics är vår största tävling och det är helt annorlunda förutsättningar mot vad vi är vana vid, med mer media, publik och tv-tittare.

Svenska bordtennistruppen kommer att ha en vecka i Rio innan spelen drar igång.

– Det är en lång resa, som kroppen tar lite stryk av, och en tidsomställning på fem timmar. Sen är det detaljer som behöver jobbas in – förutsättningar i hallen, som takhöjd, golv och studs. Man behöver den veckan inför spelen.

Hur är dagsformen?
– Jag har fått vara hel och frisk under hela den här perioden. Planeringen har gått bra, det känns kontrollerat och bra i dagsläget, men det är 30 dagar kvar, så det gäller att bibehålla den här positiva känslan. Så att det faktiskt stämmer när man är på plats.

Vad gör du för att behålla formen?
– Jag har kört ungefär samma koncept som inför London. Det enda jag har ändrat på är att jag var till Kina ett par vändor inför London. Men det blir fel åt håll nu, fel tidsomställning och dessutom en lång resa, så därför har jag försökt lägga träningslägren i Europa i år. Sen handlar det om att träna rätt, äta rätt och sova rätt, att skala bort mycket runt om och bara fokusera på uppgiften.

I London 2012 tog Anna-Carin Ahlquist guld i singel och silver i lag, tillsammans med Ingela Lundbäck.

– Det är fyra år sedan. Det här är ett helt nytt mästerskap med helt nya förutsättningar, med nya motståndare. Så för mig handlar det om att vinna en medalj, snarare än att försvara ett guld. Jag känner ingen press från omgivningen för att jag har ett guld från London, den enda pressen som finns är den jag sätter på mig själv.

Sedan London har hon arbetat med bland annat rullstolen, tekniken och kosten. Dessutom har hon haft en idrottspsykolog vid sin sida.

– Det är ett jobb som har gjorts i fyra år, men nu ska allt falla på plats för att jag ska vara så bra som möjligt när det gäller. Mycket av det vi jobbat på, har börjat ge resultat först i våras. Tidigare har jag till exempel kört med låsta länkhjul, så att jag bara kunnat köra framåt och bakåt. Det släppte jag i april 2015, och då var jag jätteosäker på om jag skulle orka kompensera upp och klara av det, och om det verkligen skulle ge positiva effekter. Det är först nu i april-maj i år som jag har känt att det är helt rätt, jag har börjat hitta vinklarna. Men sådant tar tid.

Hur har du arbetat med kosten?
– Jag har försökt utesluta allt vitt socker. MS är en sjukdom som består av massor av inflammationer, och jag läste att socker kan trigga just inflammationer. Jag var rätt dålig förra sommaren. Jag vet inte om det är psykologiskt eller ej – men nu mår jag i alla fall mycket bättre. Jag orkar mer och känner mig mer alert. Det är små, men viktiga, detaljer.

Idrottspsykologen Istvan Moldovan, före detta landslagsspelare i Norge, har även varit till stor hjälp.

– Vi har arbetat mycket kring prestation och resultat, och att få träning och tävling att efterlikna varandra så mycket som möjligt. Och att försöka hitta något positivt i varje spelad boll, det har varit oerhört spännande.

Vad blir nyckelfaktorn i Rio?
– Skallen. Alla 18 som är där är fantastiska bordtennisspelare och kommer att vara i toppform. Alla kan slå varandra, det är Paralympics. Jag tror att det är i huvudet som det kommer att avgöras.

På vår sida Idrotterna i Rio 2016 kan du läsa mer om de olika sporterna inför höstens Paralympics. Varje vecka presenteras en ny sport.

Skribent: Tomas Tirén
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link