Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Amputerade benet – nu siktar hon mot Tokyo

10 MAJ 2017 09:24
20-åriga Lina Watz stod inför valet att amputera eller inte. Det blev amputation och fem månader efter operationen njuter hon av att vara tillbaka i bassängen. ”Vattnet är ju mitt element”, säger hon till Värmlands folkblad.

  • Skapad: 10 MAJ 2017 09:24

2016 var året då Lina Watz stora dröm slog in – Paralympics i Rio de Janeiro. En åttonde plats i 50 meter fritt blev höjdpunkten rent resultatmässigt för 20-åringen. 

Det var väldigt häftigt, jag hade strävat efter det i sex år. Jag ville ju egentligen göra debuten i London 2012 men blev sjuk då. Så det blev nästan ännu häftigare nu i och med att jag hade strävat efter det så länge. Jag försökte ta in så mycket som möjligt på plats men det var faktiskt svårt i och med att man hade byggt upp det så länge, berättar hon till Värmlands folkblad.  

Allt var dock inte frid och fröjd. Hon visste att efter det stora mästerskapet väntade ett mycket svårt beslut att ta. Smärtorna i hennes högerfot blev värre. 

– Jag har haft det i så många år så det är inte direkt att jag går runt och pratar om det längre. Det har hängt i sedan jag var 16 år, jag har blivit van vid att ha väldigt ont. Så det är ingenting jag har gått och funderat på så mycket, inte mer än att jag visste om att jag var tvungen att göra någon form av ingrepp efter Rio, säger hon. 

Valet landade i att amputera höger fot. Den 16 december ägde operationen rum och förvånande nog upplevde hon den här som den mest lindriga av alla hennes operationer. 

– Det låter lite konstigt, jag vet. Mentalt var det givetvis den absolut värsta. Men om man ser till smärtan så har jag knappt haft ont. Jag hade EDA (epiduralbedövning) i ryggraden de första fyra dygnen. Men även efter att jag tog bort den så hade jag fortfarande inte ont.

Redan två månader senare var hon återigen tillbaka i bassängen. 

– Jag ville ju i vattnet så snabbt som möjligt. Det kändes speciellt, så klart, men väldigt skönt. Vattnet är ju mitt element.

Under 2017 var målet att klassa om sig till sin aktuella klass vilket redan är avklarat efter en tävling i Köpenhamn för ett tag sedan. I övrigt kommer 2017 att bli något av ett mellanår för Lina. 

– Jag tror att även ifall jag inte hade amputerat benet så hade 2017 varit ett mellanår. För om jag ska satsa på Paralympics 2020 så behöver jag en ordentlig paus för att kunna ladda upp ordentligt.

– Nu kan jag helt enkelt simma så mycket jag vill och har tid för. Jag åker kanske med på en tävling i Tyskland i sommar men det är ingenting som jag känner något krav över. Tidigare har tävlingar varit den lilla extra kryddan som gjort det värt att träna. Nu kan jag njuta över att nöta små teknikdetaljer på ett annat sätt i och med att det är så annorlunda. Det är lite grann som att lära sig simma på nytt, och det är väldigt roligt, avslutar Watz. 

 

Skribent: Elias Håkansson
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link