Hoppa till sidans innehåll

Goalballdamerna trea i Italien

24 MAR 2014 15:31
Goalball: Svenska damlandslaget slutade trea i helgens stora internationella turnering i Venedig.
  • Skapad: 24 MAR 2014 15:31

Helgens turnering var en viktig del i den svenska uppladdningen inför VM – och det ”nya” landslaget gav ett starkt formbesked i och med den lite oväntade tredjeplatsen.

I första matchen ställdes man mot Ukraina, som man kommer att möta i VM-premiären. Sverige släppte snabbt in två mål, innan man tog över taktpinnen med fem raka mål, varav av fyra gjordes av Josefine Jälmestål. Men svenskorna kroknade och bjöd in ukrainskorna i matchen igen – och till slut blev det förlust, 5-6.

– Snöpligt och onödigt, men vi lärde oss en del om både dem och oss själva som vi kan ta med oss, konstaterar förbundskapten Jimmy Björkstrand.

I den andra matchen, mot ett ungt Ryssland, fortsatte Josefine Jälmestål att ösa in mål. Hon gjorde återigen fyra av fem svenska mål, och det var aldrig något snack om saken – svensk seger med 5-1.

Sverige fortsatte gruppspelet med 6-2 mot England, 4-6 mot Finland och 2-2 mot Grekland – vilket räckte till en semifinalplats mot Ukraina. Där fick man en mardrömsstart i och med en ukrainsk straff redan efter tre sekunders spel, och bjöd därefter på ytterligare ett par billiga mål innan man fick igång det egna anfallsspelet. Men man orkade aldrig jobba ikapp och matchen slutade 2-5.

– Första delen är inte bra men i andra visar vi åter stor moral och krigar på varenda boll. 2-4 i paus är för stora siffror men totalt sett är de bättre, samtidigt som de spelar som i premiären så det finns även här en hel del lärdomar att bära med sig framöver, säger Jimmy Björkstrand.

I bronsmatchen ställdes man återigen mot Ryssland. Efter en stark svensk start stod det hela 4-0 i pausen och bronset verkade säkrat. Men ryskorna gav inte upp utan kämpade sig in i matchen, och det blev spännande ända in i slutet. Sverige lockades dock hålla undan och vann tillslut med 6-5.

– Matchen var inte så jämn som resultatet visar och vi hade kontroll men samtidigt blir det alltid nervöst när man känner att kraften börjar tryta. Vi gör det mycket bra och rutinerat och ska vara oerhört stolta över vår insats och vår medalj. Den betyder mycket, dels för att den är den första med det här laget men också för självförtroendet inför kommande månader upp emot VM, avslutar Jimmy Björkstrand.

Finland vann turneringen efter 8-7 i finalen mot Ukraina.

Skribent: Tomas Tirén

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link