Hoppa till sidans innehåll

Träffa, träna och ha kul med sommarlotsar i flera städer

01 JUL 2020 12:00
I Malmö, Östersund och Eskilstuna erbjuds fler sommaraktiviteter och träning för barn och unga med funktionsnedsättning genom Parasport Sveriges projekt Champa Lots.
  • Skapad: 01 JUL 2020 12:00

Parasport Sveriges livsstilslotsar snidar om för sommaren och ansluter till kommunala sommaraktiviteter. Lotsarna kommer guida och peppa de barn och unga, med eller utan funktionsnedsättning, som deltar i aktiviteterna. De kommer även att utbilda och vara stöd till andra ledare och personal i bemötande och tillgänglighet samt se över den fysiska tillgängligheten vid aktiviteterna. Verksamheten startar upp redan nu i Malmö och Östersund, och kommer snart att starta även i Eskilstuna.

Hanna Isaksson är projektledare för Champa Lots på Parasport Sverige. Hon är mycket glad över initiativen i de tre städerna.

– Det är jätteroligt att livsstilslotsarna blir sommarlotsar och erbjuder aktivitet och träning för barn och unga med funktionsnedsättning. Tack vare dem kommer ännu fler hitta, delta och utvecklas genom sommaraktiviteterna, säger hon.

Sommarträning i Malmö
Kul i Malmö erbjuder gratisaktiviteter för barn och unga året runt. Aktiviteterna arrangeras av Malmös föreningsliv och av Malmö stad, och i sommar finns massor av aktiviteter och idrotter att prova på.

Fatmir Seremeti, Henrik Larsson, Simon Olsson, Philip Brooks och Frida Lundh har själva olika funktionsnedsättningar och är livsstilslotsar i Parasport Sveriges projekt Champa Lots. I sommar deltar de som ledare, sommarlotsar, på flera av Kul i Malmös aktiviteter.

Deras roll innebär att de ska guida och peppa de barn och ungdomar som deltar i aktiviteterna. Dels de barn och ungdomar som har en funktionsnedsättning, men även de barn som inte har en funktionsnedsättning.

Sommarlotsarna kommer även att utbilda och vara stöd till ledare och personal i bemötande och tillgänglighet samt se över den fysiska tillgängligheten vid aktiviteterna.

Sommarträning i Östersund och Eskilstuna
I Östersund ställde kommunen in de planerade sommaraktiviteterna på grund av covid-19, men det finns möjlighet till träning ändå. Tillsammans med Parasport Jämtland-Härjedalen erbjuder livsstilslotsarna Sonia Elvstål och Tolle Peterson sommarträning utomhus för barn och ungdomar mellan 8 och 18 år med funktionsnedsättning.

Träningarna hålls på torsdagar i juni och juli, är kostnadsfria och barnen får bland annat testa armcykel, racerunning, hinderbanan, lugnare träning och träning som passar just deltagarnas förutsättningar.

Sommarlotsarna kommer även snart att finnas i Eskilstuna.

– Det blir en liknande lösning som i Malmö. Lotsarna följer med på flera av de aktiviteter som erbjuds i kommunen, bland annat Streetgames, Rörelse & fotboll och Sommartorget, säger Hanna Isaksson.


Mer om sommarlotsarna:
Nyhetsinslag i P4 Jämtland om sommarträningen i Östersund
Inbjudan till sommarträningen i Östersund
Pressmeddelande om sommarlotsarna i Malmö
Kul i Malmö på Instagram


Om Champa Lots
Parasport Sverige driver sen 2019 ett utvecklingsprojekt tillsammans med Malmö Stad, Östersunds kommun och Eskilstuna kommun. Projektet har bland annat utvecklat ett mentorskapsprogram, där ledare med funktionsnedsättning utbildas till lotsar för att göra aktiviteter tillsammans med barn och unga med funktionsnedsättning.

Programmet verkar för att barn och unga med funktionsnedsättning ska kunna testa och lära känna olika träningsformer tillsammans med en vuxen som själv har erfarenhet av att ha en funktionsnedsättning. Läs mer om Champa här.


Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link