Hoppa till sidans innehåll
Foto: Girts Kehris

Seger i totala världscupen och EM-guld till Sebastian Westin-Viippola

08 MAR 2021 10:40
Med en andraplats i säsongens sista världscuptävling i La Plagne, Frankrike, lyckades Sebastian Westin-Viippola från Haparanda bärga totalsegern i världscupen i parabob. Han var även den snabbaste europén och kröntes till europamästare.
  • Skapad: 08 MAR 2021 10:40

Förutsättningarna inför säsongsavslutningen var att Sebastian Westin-Viippola låg på andraplats i den totala världscupen, elva poäng bakom ledaren Christopher Stewart från Schweiz. En seger i en världscuptävling ger 225 poäng och en andraplats 210, så Sebastian hade allt i egna händer.

I tävlingens första åk låg Sebastian trea, elva hundradelar efter ledaren Corie Mapp från Storbritannien. Utmanaren i totalen Stewart låg på en sjätteplats, 28 hundradelar efter Sebastian. Ett avstånd som skulle betyda totalseger för Sverige.

I andra åket stod Stewart för en jätteinsats med bäst åktid. I toppen körde Corie Mapp bort sig, tappade ledningen och hamnade på en tredjeplats i tävlingen. ”Mr. Parabob” Lonnie Bissonnette tog hem segern med två stabila åk. Sebastian gjorde det näst snabbaste åket i andra, lyckades plocka en placering genom att kliva förbi Mapp och blev tvåa i denna världscuptävling. Trots insatsen i andra åket var avståndet för långt för Stewart som slutade fyra. Därmed stod det klart att Sebastians Westin-Viippola vinner den totala världscupen. Svensk idrottshistoria skrivs då detta är första gången någonsin en svensk vinner en total världscup i kälksportsammanhang.

Tävlingen utgjorde även EM för åkare som representerar europeiska länder. Sebastian var snabbaste europé och blev på så sätt också europamästare säsongen 2020-2021.


Placeringar Världscup 5, La Plagne (FRA)

  1. Lonnie Bissonnette (CAN)
  2. Sebastian Westin-Viippola (SWE)
  3. Corie Mapp (GBR)


Placeringar Europamästerskapen, La Plagne (FRA)

  1. Sebastian Westin-Viippola (SWE)
  2. Corie Mapp (GBR)
  3. Christopher Stewart (SUI)


Placeringar totala Världscupen 2020-2021

  1. Sebastian Westin-Viippola (SWE) 1036 poäng
  2. Christopher Stewart (SUI) 1029 poäng
  3. Lonnie Bissonnette (CAN)1018 poäng

 

Bilder: Girts Kehris / IBSF


E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link