Hoppa till sidans innehåll

Projektledaren om ParaPepp: "Finns ett stort behov"

25 MAJ 2020 11:26
Digitala träningspass som med få hjälpmedel går att genomföra på hemmaplan. ParaPepp är äntligen här.
"Gensvaret har varit helt fantastiskt", säger projektledaren Hanna Isaksson.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2020 11:26

Coronapandemin slår hårt mot Idrottssverige och gör att många inte kan delta i träning och fysisk aktivitet i samma utsträckning som tidigare. Detta kan leda till stillasittande och ohälsa.
– Problemet är att många idrotter och träningstillfällen är inställda. Många har ställt om och det är både nödvändigt och jättebra men ofta är det snabba lösningar som tyvärr inte alltid fungerar för personer med funktionsnedsättning, säger Hanna Isaksson.

Som exempel nämner hon bland annat att det kan vara svårt för rullstolsburna att delta i träning som utförs på gräsmattor, och att ytor som inte är avgränsade ställer till det för personer med synnedsättning. Personer som tillhör riskgrupper har heller ingen möjlighet att delta i träningar utan tvingas isolera sig. Nämnda gör att aktiva lätt ramlar ur både sina rutiner och strukturer.
– Och det tar tid att hitta nya rutiner. Vad ska jag göra i stället för att hålla igång, säger Hanna Isaksson.

Mot den bakgrunden föddes ParaPepp. Syftet är att inspirera till motion och rörelse genom digitala träningspass som med få hjälpmedel går att genomföra på hemmaplan.
– ParaPepp handlar om att skapa alternativa vägar för att prova fysisk aktivitet när man har olika funktionsnedsättningar.

Under 2020 kommer ett 40-tal träningsfilmer – som vänder sig till personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning – att spelas in och delas i Parasport Sveriges digitala kanaler. Passen består av allt från gympa och styrketräning till avslappning och mindfullness och hittills har ett tiotal träningspass lagts ut. Dessutom har redan ett antal direktsända träningspass publicerats och fler är på gång.
– Senast jag kollade var det 4 600 visningar på den första livesända ParaPepp-gympan med Johanna Oskarsson och Eva Dahlberg på Facebook. Det är inte dåligt när man inte har gjort någon reklam för det och det tyder också på att det finns ett stort behov.

Hanna Isaksson ser fram emot att se hur projektet tas emot och utvecklas.
– Jag tycker det ska bli himla kul att se om vi kan nå ut till nya grupper, säger hon.

ParaPepp är möjligt tack vare medel från Radiohjälpen.

Klicka här för att ta del av träningsfilmerna på Youtube.

Skribent: Anton Lernstål
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link