Hoppa till sidans innehåll

Projektet Vägvisaren får drygt 3,6 miljoner kronor i stöd från Arvsfonden

20 SEP 2019 14:34
Parasport Örebro driver projektet Vägvisaren som ska ge barn, ungdomar och vuxna med synnedsättning möjligheten att orientera.
  • Skapad: 20 SEP 2019 14:34

Nedan följer ett pressmeddelande från Kammarkollegiet:

Örebro Läns Parasportförbund får stöd med drygt 3,6 miljoner kronor från Arvsfonden för projektet Vägvisaren som ska ge barn, ungdomar och vuxna med synnedsättning möjligheten att utöva idrotten orientering. 

– Det är oerhört glädjande att mottaga beskedet att projekt Vägvisaren har beviljats av Arvsfonden. Vi vill skapa förutsättningar tillsammans med Orienteringsförbundet och dess föreningar för att kunna erbjuda målgruppen personer med synnedsättning att kunna delta i idrotten orientering. Denna målgrupp har ett begränsat utbud inom idrottsrörelsen som är relaterat till deras funktionsnedsättning. Vi vill med projektet kunna bidra till att RF:s vision Idrott för alla kan förverkligas inom idrotten orientering. En sådan utveckling har goda förutsättningar att lyckas i en samverkan mellan Parasporten och Orienteringssporten, säger Torsten Undemar, ordförande Örebro läns Parasportförbund.

Projektets syfte är att ge barn, ungdomar och vuxna med synnedsättning möjligheten att utöva idrotten orientering, att skapa förutsättningar för elever i skolan att uppnå godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa genom att klara orienteringsdelen och att visa hur man hittar i och upptäcker sitt närområde/skolområde med hjälp av taktila kartor.

Personer med synnedsättning får sällan uppleva idrotten orientering och har därmed sämre möjligheter än seende elever att klara ett godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa. Detta är två saker projektet vill ändra på genom utveckling av taktila kartor.

– Örebro Läns Parasportförbunds projekt Vägvisaren är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Runt om i Sverige finns det många goda idéer men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

I dagsläget bedrivs enligt Parasportförbundet och Orienteringsförbundet ingen utveckling av taktila kartor i syfte att bedriva idrotten orientering som fritidssysselsättning eller inom ämnet idrott och hälsa i skolan. Det saknas också hjälpmedel för personer med synnedsättning att förstå och kunna använda taktila kartor för att kunna hitta rätt i okända miljöer.

Under åren 1979-1997 skedde ett arbete med att göra orienteringsidrotten tillgänglig för olika funktionsnedsättningar. Projektet Vägvisaren vill arbeta vidare med gruppen personer med synnedsättning.

 

För mer information:

Mattias Axelsson
Pressansvarig
Kammarkollegiet

Direkttelefon: 08-700 08 63
Mobiltelefon: 070-292 81 02
Växel: 08-700 08 00
Postadress: Box 2218, 103 15 Stockholm
Besöksadress: Birger Jarlsgatan 16, Stockholm

Skribent: Calle Delling
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG

Sponsorer

adressandring
Jysk
SKF
SKF

Officiella leverantörer

GrandTravelGroup

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link