Hoppa till sidans innehåll

Många möjligheter till utbildning inom parasporten

06 MAR 2020 12:34
Siktar du på att bli nästa stjärna på parasporthimlen eller vill du kanske lära dig mer om parasport? Nedan listas några av de utbildningsmöjligheter som finns.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2020 12:34

Studier på gymnasienivå

Riksidrottsgymnasiet Friidrott parasport i Bollnäs
Den här utbildningen riktar sig till friidrottare i alla klasser inom parasportförbundet, det vill säga personer med intellektuell funktionsnedsättning, synnedsättning eller rörelsenedsättning. Utbildningen kännetecknas av goda förutsättningar med internationellt erkända tränare och spetskompetens.

Annan idrott
Om du elitsatsar på parasport i annan idrott kan du ha möjligheten att gå på annan idrotts Riksidrottsgymnasium (RIG). Du söker då till den idrottens RIG i vanlig ordning, men är noga med att ange i ansökan att du aspirerar på en av parasportens fria platser. Du kommer då att konkurrera om befintliga platser totalt med alla paraidrottare som söker oavsett idrott.

Satsa Elit
Satsa Elit är en ny nationell godkänd idrottsutbildning för personer med grava funktionsnedsättningar att genomföra sin gymnasieutbildning samtidigt som en elitsatsning i idrott.


Studier på universitet och högskola

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad är ett Riksidrottsuniversitet. Här studerar bland andra parasimmerskan Agnes Kramer som kombinerar sitt idrottande med studier vid lärarprogrammet. Här berättar Agnes om sin utbildning.

På Högskolan i Halmstad finns också programmet Professionell idrottskarriär och arbetsliv, som förbereder dig för en elitidrottskarriär och för livet efter karriären. Utbildningen är innefattar 180 hp fördelat på 4 års studier. Se ett klipp och läs en broschyr om programmet.


Mittuniversitetet
Mittuniversitetet erbjuder distanskursen Företagsekonomi för elitidrottare 30 hp. Kursen ger studenterna grundläggande kunskaper i företagsekonomi utifrån praktiska frågor relaterade till deras egna förutsättningar som elitidrottare. Kursens ger även grundläggande kunskaper om och förståelse för centrala begrepp och olika perspektiv på, samt problemställningar och problemlösningar inom företagsekonomiområdet.

Mittuniversitetet erbjuder även distanskursen Träningslära parasport 7,5 hp. Denna kurs ger kunskap om hur olika funktionsnedsättningar påverkar träning och prestationsfaktorer som exempelvis uthållighet, snabbhet, styrka, mentala, teknik, utrustning samt hälsofaktorer såsom skaderisk och sjukdomar.


RIU Stockholm
Elitidrottare som studerar på GIH eller KTH kan ansöka om att bli RIU-student. En RIU-student får god träningsmiljö, bra träningsmöjligheter och ett omfattande stöd för att göra det möjligt att kombinera elitidrott och studier. Läs en broschyr och ett pressmeddelande om denna utbildningsmöjlighet.


Tränar- och lärarutbildningar i ämnet specialidrott 

Tre av landets Riksidrottsuniversitet erbjuder tränar- och lärarutbildning i specialidrott. Läs mer om respektive utbildning via länkarna nedan.


Elitidrottsstipendium

Elitaktiva som studerar på högskola/universitet uppmanas söka elitidrottsstipendium via RF. Stipendiaterna tilldelas 50 000 kronor i stöd för att kunna kombinera elitidrott och eftergymnasiala studier. Utövar detta ingår resursstöd, rådgivning, vägledning etc.


Sveriges Paralympiska Kommittés Elitidrottsskola
Elitidrottsskolan pågår parallellt med din elitsatsning under tre år och ska hjälpa dig att ta sista steget för att bli en paralympisk elitidrottare. Här får du lära dig agera rätt när det kommer till träning, tävling, förberedelser, återhämtning och kosthållning. Du som kan bli aktuell för Elitidrottskolan måste tävla i en paralympisk idrott och vara beredd att satsa långsiktigt mot Paralympics samt ställa upp på de krav som ställs på dig. Se en film om Elitidrottsskolan.


Övrigt
För dig som vill bli en bättre tränare och ledare finns många olika möjligheter. Du kan gå SISU Idrottsutbildarnas Grundtränarutbildning (GTU) som innehåller en parasportdel. Det hålls även kurser och seminarier med jämna mellanrum för att höja kunskapen om parasport.

På Parasport Sveriges webbplats hittar du också utbildningsmaterial.

 

Skribent: Calle Delling
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsorer

folksam
ATG
Toyota

Sponsorer

Jysk
SKF
Lions

Officiella leverantörer

hemma
GrandTravelGroup
Vinge

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link